De Indiase rapster Sofia Ashraf

Indiase rapster pakt Unilever aan

Geen teksten over grote auto's, liefde of gangsterpraktijken voor de Indiase rapper Sofia Ashraf. "Unilever, ruim je rotzooi op", rapt zij in Kodaikanal Won't. Het kritische nummer is inmiddels ruim een miljoen keer bekeken op YouTube.

Ze beschuldigt het Nederlands-Britse bedrijf van vervuiling. Het nummer gaat over een voormalige fabriek van het Indiase dochterbedrijf van Unilever in de plaats Kodaikanal. Inwoners van Kodaikanal zeggen dat de grond eromheen verontreinigd is met kwik. Daardoor zouden ze schade aan de gezondheid hebben opgelopen.

Je kunt discussiëren over de kwaliteit van het nummer, maar Ashraf gaat in ieder geval wel voor haar boodschap.

De rapster wil dat mensen de petitie tekenen die Paul Polman, de baas van Unilever, oproept verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie en de mensen die zeggen vergiftigd te zijn. "Ruim Kodaikanal's-kwikvervuiling op en compenseer de arbeiders", is de boodschap.

"De arbeiders kunnen hun ziekenhuiskosten niet betalen. Al jaren proberen ze voor elkaar te krijgen dat Unilever hen compenseert voor hun medische kosten door de kwikvergiftigingen. Ze hebben ons nodig, meer dan ooit."

De petitie gaat iets minder hard dan de YouTube-views: minder dan 40.000 mensen zetten tot nu toe hun digitale handtekening.

De arbeiders kunnen hun ziekenhuiskosten niet betalen

tekst petitie
Afbeelding van de petitie tegen Unilever

Vervuilde glasresten

​De fabriek, waar tot veertien jaar geleden thermometers werden gemaakt, sloot in 2001 toen ontdekt werd dat met kwik vervuilde glasresten aan een afvalbedrijf in de buurt werden verkocht. Dat was tegen de eigen regels van het bedrijf.

De fabriek en de machines zijn in 2006 schoongemaakt, stelt Unilever Hindustan. Het is mogelijk dat nog een bodemsanering moet volgen, maar de Indiase autoriteiten hebben volgens het dochterbedrijf van Unilever nog geen besluit over genomen.

Deel artikel: