De bemanning van een schip zwaait naar vrienden en familie op de kade in Den Helder

Te weinig stages voor zeevaartstudenten

Het aantal studenten aan zeevaartscholen is de afgelopen jaren flink toegenomen, en dat zorgt voor een dreigend stagetekort op zee. Dat zegt Martin Dorsman, directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR).

"Dit jaar hebben we ervoor kunnen zorgen dat iedereen een stageplek heeft. Maar voor het komende jaar zijn we bang dat er toch een aantal studenten zonder stageplek zitten." Dat heeft behoorlijke gevolgen voor de zeevaartstudenten. "Ze lopen studievertraging op en kunnen hun opleiding niet op tijd afronden, omdat ze hun stage later moeten doen."

Volgende probleem

Het overschot aan zeevaartstudenten is opvallend: lange tijd was werken op zee uit de gratie. Daarom werd in 2008 een campagne gestart om jongeren voor de zeevaart de interesseren. En, die is vrij succesvol: de afgelopen zes jaar is het aantal studenten met ruim 60 procent gegroeid. Maar nu rijst dus het volgende probleem: een teveel aan studenten.

De ms Prinsendam van de Holland America Line in de haven van IJmuiden

Stagiair is duur

De rederijen kunnen het probleem niet zomaar oplossen, zegt de directeur van de KVNR. "Niet al onze leden hebben een schip, of genoeg ruimte op hun schip." Daarnaast kost een stagiair veel geld: "De student gaat namelijk een half jaar mee op zee en daarvoor moet een hut zijn in het schip. Hoe meer hutten hoe groter het schip, en dat betekent dat het schip meer moet betalen als ze in een haven liggen."

Toch wil de KVNR proberen om extra stageplaatsen te gaan creëren, bijvoorbeeld aan land in plaats van op zee.

'Internationaal probleem'

"Ook willen we de stageperiode graag inkorten", zegt Dorsman. "De studenten moeten nu twee keer een half jaar stagelopen om hun opleiding af te ronden. Dat zouden we graag korter zien. Maar omdat de opleidingen mondiaal geregeld zijn, kan die aanpassing niet alleen in Nederland gebeuren. Daarvoor moeten we naar Europa, dus dat willen we op korte termijn gaan proberen."

Volgens de KVNR is dit dan ook een internationaal probleem: "We horen dezelfde soort signalen uit België en Duitsland."

Een stagiair is duur: hij gaat namelijk een half jaar mee op zee.

directeur KVNR

Deel artikel: