Een artist impression van de gezochte maffiabaas Denaro

Maffiabericht: 'De schapen moeten geschoren worden'

Een grote vangst voor de politie in Italië: elf verdachten die handlangers zouden zijn van Il capo dei capi Matteo Messina Denaro (53). Dat melden Italiaanse media. Denaro is het hoofd van de Siciliaanse maffia Cosa Nostra en al sinds 1993 op de vlucht. De elf zouden hem al die tijd uit handen van de politie hebben gehouden.

Dat ging op een manier die je je heel goed bij de maffia kan voorstellen: met geheime briefjes, pizzini.

De schapen moeten geschoren worden... en de scharen geslepen.

Vito Gondola

Messina Denaro stuurde zijn handlangers elke vijftien dagen een briefje. Dat was één briefje, geschreven in geheimschrift, verstopt onder een steen op een schapenboerderij in Mazara del Vallo, in het westen van Sicilië.

Messina Denaro liet een van de verdachten, schapenboer Vito Gondola (77), weten dat het briefje er lag en die belde vervolgens de rest. Met teksten als: "De ricotta ligt klaar, kom je zo langs?" en "De schapen moeten geschoren worden... en de scharen geslepen", of "Het hooi ligt klaar".

"Dit is het enige dat ze kunnen", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Het is geen wereld waarin je even een appje kan sturen, omdat Messina Denaro een van de meest gezochte criminelen van het land is."

De politie hield de bende met operatie Hermes al sinds 2011 in de gaten, met geheime camera's en microfoontjes rond de boerderij van Gondola op Sicilië.

"Dit zijn de mannen die nu het dichtst bij Denaro staan", zei de politie. Maar ze kunnen niet zeggen of ze hiermee il capo zelf ook kunnen opsporen.

De minister van Binnenlandse Zaken reageerde enthousiast op de aanhouding:

"Vanmorgen hebben we de vertrouwelingen van de voortvluchtige Messina Denaro aangehouden", staat er in de tweet. Politieonderzoekers zeggen dat ze nu in een beslissende fase van aanhouding van Messina Denaro zijn. Premier Renzi feliciteerde de politie.

Waarom nu?

"De politie is heel trots", zegt Zoutberg. "Maar dan waren ze Denaro blijkbaar wel heel dicht op het spoor. Waarom niet nog even wachten om hem ook in de kraag te grijpen?"

Door deze arrestaties is Denaro alweer honderd stappen verder, denkt Zoutberg. "Het maakt hem weer wat onzichtbaarder." De enige foto's die de politie heeft zijn heel oud, of het zijn compositietekeningen van hoe hij er nu ongeveer uit zou moeten zien (zie boven). "Zo zal hij er dus niet uitzien."

Deel artikel: