Cecil de leeuw

Jericho de leeuw wel/niet doodgeschoten

Plots gonst het van de geruchten dat de vermoedelijke broer (hij zou ook 'gewoon een vriend' kunnen zijn) van Cecil de leeuw, Jericho, ook dood zou zijn. Volgens de Zimbabwe Conservation Task Force wel. Volgens onderzoekers van de SATIB Conservation Trust, die de leeuwen met een zendertje volgen, niet. Leeft Jericho nou nog?

Is Jericho dood?

Johnny Rodrigues, voorzitter van de Zimbabwe Conservation Task Force vertelde onder meer aan CNN dat Jericho ook illegaal is doodgeschoten door een jager. "Met walging en verdriet hebben we zojuist vernomen dat Jericho, Cecil's broer, rond 4 uur 's middags is gedood", schreven ze gisteren op hun Facebookpagina. "Ons hart is gebroken."

Eén ding klopt in ieder geval wel: Jericho is ook een leeuw:

Of leeft 'ie?

Alleen is hier volgens het onderzoeksteam van het safaripark niks van waar. "Jericho leeft gewoon", schreven ze naar aanleiding van de geruchten. Volgens Brent Stapelkamp, een onderzoeker die Jericho volgt met een zendertje, is er volgens de gegevens van de gps geen aanleiding om aan te nemen dat Jericho is gedood of dat er überhaupt iets anders aan de hand is.

"Toen ik de geruchten hoorde, ging ik gelijk kijken naar zijn gegevens, maar het signaal bewoog zich gewoon op een normale manier. Het lijkt erop dat hij nog leeft en dat er niks met hem aan de hand is."

De universiteit van Oxford, die ook de leeuwen volgt, kon ook niet bevestigen dat Jericho dood is. Volgens de gps-gegevens verplaatste het signaal zich rond 20.00 uur nog. Ze proberen nu de conflicterende berichten te verklaren.

Het lot van de welpjes

Mocht Jericho dood zijn, zou dat mogelijk ook het einde kunnen betekenden van de welpen van Cecil. Cecil en Jericho waren samen de leiders van een troep van zes vrouwtjes en zo'n 24 welpen. Eerst was er de angst dat de welpen zouden worden gedood toen Cecil was doodgeschoten, maar later leek het erop dat Jericho de welpen beschermde.

Alleen als hij ook wegvalt, zal waarschijnlijk een ander mannetje de troep overnemen. En in de harde samenleving van de leeuwen betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat dit nieuwe mannetje de welpen zal doden, omdat hij geen ander nageslacht naast het zijne duldt.

Er bestaan trouwens ook nog andere theorieën over wat er is gebeurd:

Deel artikel: