Goedemorgen...

Wekdienst: Zimbabwe tegen jacht, HitchBOT afgetuigd en Schiphol druk

Goeiemorgen! Vandaag schijnt de zon overal geregeld en blijft het droog. Aan zee wordt het 21 graden, in het binnenland maximaal een graad of 26. Morgen nóg wat warmer.

Wat heb je gemist...

Zimbabwe verbiedt de jacht op leeuwen, luipaarden en olifanten

Het tijdelijke verbod geldt voor de gebieden rond het Hwange National Park. De bekende leeuw Cecil werd vorige maand uit dat park gelokt en net daarbuiten met pijl en boog gedood door een Amerikaanse tandarts. Binnen het nationale park was jagen al verboden, maar nu dus ook in de gebieden er omheen.

Cecil

Het is voorlopig ook verboden pijl en boog te gebruiken bij het doden van andere dieren.

HitchBOT was op eigen houtje door Europa en Amerika aan het liften, maar in Philadelphia kreeg hij het aan de stok met een stelletje vandalen. "Oh jee, mijn lichaam is beschadigd", twitterde HitchBOT gisteren.

HitchBOT is een sociaal experiment. Zijn makers hadden hem een vriendelijk, mensachtig uiterlijk gegeven. Daarna hadden ze hem een briefje met zijn eindbestemming opgeplakt en langs de weg gezet, om te kijken hoe ver hij zou komen. Afgelopen juni was hij nog in Nederland.

Het Olympisch Stadion in Berlijn huisvest in 2018 de EK atletiek

Tussen 2001 en 2012 hebben honderden atleten op WK's en Olympische Spelen verdachte dopingtests afgeleverd. Op de langeafstandsnummers werd eenderde van de medailles gewonnen door atleten met bloedwaarden die kunnen duiden op het gebruik van doping, zo melden Duitse en Britse media.

Verder vandaag...

Drukste dag ooit op Schiphol

Schiphol maakt zich op voor de drukste dag óóit. Verwacht wordt dat een recordaantal van zo'n 197.000 passagiers via de luchthaven reist. Door de stijging van het aantal passagiers komt Schiphol gates te kort. Daarom wil de luchthaven een nieuwe pier bouwen met twaalf gates. Als het plan doorgaat moet de nieuwe terminal er in 2022 staan.

Na 50 jaar weer protestmars vanuit Selma, Alabama

Burgerrechtenactivisten houden een protestmars van 1385 kilometer van Selma, in Alabama, naar de Amerikaanse hoofdstad Washington. Daarmee vragen ze aandacht voor de rechten van zwarte Amerikanen.

Deelnemers vertrokken uit het stadje Selma. Daar begon vijftig jaar geleden ook een protestmars, onder leiding van Martin Luther King. Dat leidde uiteindelijk tot een nieuwe wet, waardoor Afro-Amerikanen zich ook konden registreren als kiezer.

Het beginpunt van de mars

Deel artikel: