Big in Japan: moskijken

Als je door het bos loopt, vind je het overal om je heen: mos. Jij blijft er misschien niet voor staan, maar Japanners zijn er laaiend enthousiast over. Mos-excursies worden steeds populairder in verschillende Japanse natuurgebieden.

Door de vergrijzing zou je denken? Nee. Opvallend genoeg zijn het voornamelijk jonge vrouwen die het natuurfenomeen interessant vinden.

Een paar weken geleden was er weer zo'n tweedaagse mos-trip in Japan. Plantenecologie-expert Takeshi Ueno leidde de excursie, waar voornamelijk vrouwen aanwezig waren. Ueno had zelf wel een idee waarom: "vrouwen hebben veel emoties. Zij waarderen de afwisseling in vorm en kleur", vertelt hij aan The Japan Times.

Hisako Fuji, auteur van een boek over mos, ziet een verband tussen de hike-hype en de mossen-mania: "Tijdens het hiken bewonderen vrouwen de planten en bloemen langs de weg, en dat kan ze enthousiast hebben gemaakt voor mos."

Wat de reden ook is, de deelnemers zijn enthousiast. Zo zegt de 27-jarige Sugiyama dat het haar helpt de stress van de dag te vergeten: "Door groepen mossen samen te zien leven, kan ik even onze competitieve maatschappij vergeten."

'Mos is gewoon niet interessant'

Hoe zit het in Nederland met de belangstelling voor mos? We vroegen het aan Leendert van der Velden, coördinator bij het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Het antwoord is kort en duidelijk: "Dramatisch."

Er worden wel excursies georganiseerd, maar in tegenstelling tot Japan zijn mensen hier amper geïnteresseerd in mos, zegt Van der Velden. En jonge vrouwen al helemaal niet. "Bij een mos-excursie mag je blij zijn met 5 à 6 man."

Terwijl er in Japan extra excursies zijn bijgekomen, gaat de jaarlijkse mos-excursie in Amerongen dit jaar misschien niet door. "Het is de vraag of er genoeg deelnemers zijn dit jaar," zegt Van der Velden.

Mos-excursie in natuurgebied De Stompert

"Mos is niet bijzonder genoeg", zegt Van der Velden. "Paddenstoelen zijn wel populair; die hebben iets geheimzinnigs, iets kabouterachtigs".

Wat Van der Velden dan wél leuk vindt aan mos? Volgens hem is het "een geweldig mooi plantje, maar je moet er voor openstaan". "Vanaf een afstandje bekijken kan niet, dus je moet op je knieën gaan en leren kijken. Dan pas zie je hoe mooi mos kan zijn."

Geen mos, wel bos

Hoewel de belangstelling voor mos dus ver te zoeken is, zijn er wel steeds meer jonge mensen die de natuur in willen. Door natuurgids te worden, om precies te zijn. Van der Velden is blij dat steeds meer twintigers en dertigers natuurgids willen worden. "Dit jaar hebben voor het eerst méér jonge mensen dan gepensioneerden zich opgegeven voor de opleiding."

Gek vindt Van der Velden die interesse niet: "Je kan zien hoe jonge mensen zich zo afzetten tegen het snelle drukke leven".

De Nederlandse excursies trekken veelal oudere mensen

Deel artikel: