Canal Parade 2014

5 verhalen uit landen zonder Gay Pride

Halfnaakte mannen die hysterisch staan te dansen terwijl ze door de Amsterdamse grachten varen. Het is een clichébeeld dat bij veel mensen opdoemt zodra ze aan de Gay Pride denken.

Maar het homofeest draait niet alleen om de botenparade, want homorechten komen ook aan bod. De organisatie 24Life heeft daarom vijf homorechtenactivisten uitgenodigd, uit landen waar het niet vanzelfsprekend is om homo, lesbo, bi of transgender te zijn. Onze verslaggever Martijn van der Zande sprak met ze.

Luister naar hun verhalen door op de foto's te klikken:

Zhanna/Denys (41)

Hij kan het niet geloven: dat je in Nederland als travestiet zonder echt gevaar over straat kunt lopen. Dat is bij Denys, in Charkov, Oekraïne, wel anders. In het weekend haalt Denys alles uit de kast en tovert zich om tot Zhanna, een dragqueen die optredens geeft in een underground gaybar in Charkov.

Maar het einde van het weekend betekent ook het einde van zijn alter ego. Dan is hij namelijk weer de 'heteroseksuele' Denys die werkt als acteur in theaters in Oekraïne. Met zijn ouders spreekt hij niet over zijn geaardheid. Daar geldt de regel: als je er niet over praat, dan is het er niet.

Zhanna/Denys

Bekim Asani (32)

Hij heeft heel wat moeten doorstaan nadat hij uit de kast kwam in zijn thuisland Macedonië: doodsbedreigingen, een ontvoering. Hoewel homoseksualiteit sinds 1996 niet meer strafbaar is in het Balkanland, heerst er nog wel een groot taboe op. Lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) hebben daar veel met geweld en bedreigingen te maken.

Ook Bekim maakt het dagelijks mee, maar heeft nog nooit aangifte gedaan bij de politie. Hij denkt dat het beter is om met zijn vijanden in gesprek te aan. Alleen op die manier kun je volgens hem homofobie aanpakken.

Bekim Asani

Jabulani Chen Pereira (44)

Een crowdfundingsactie moet ervoor zorgen dat de Zuid-Afrikaanse Jabulani echt kan zijn wie zij wil zijn: een man. Met die actie hoopt ze haar geslachtsoperatie te kunnen bekostigen. Ze werd geboren in een vrouwenlichaam en het heeft tot vorig jaar geduurd tot ze haar ouders durfde te vertellen dat ze als man door het leven wil.

Direct na de gaypride vliegt ze naar New York om daar onder het mes te gaan. Daar zullen haar borsten verwijderd worden. Jabulani is nu vooral bezig om in haar thuisland Zuid-Afrika seks bespreekbaar te maken.

Jabulani Chen Pereira

Kerin Nalwanga (28)

Geboren worden als lesbienne in Oeganda is geen pretje en daar kan Kerin over meepraten. Zij werd door haar familie betrapt met haar vriendinnetje en is toen met geweld uit het dorp verjaagd. Samen met haar partner sloeg ze op de vlucht, maar ze werd door haar familie achtervolgd. Haar vriendin komt door het geweld om.

Uiteindelijk belandt Kerin in Nederland waar zij asiel aanvraagt. Dat heeft ze overigens nog niet gekregen, haar zaak ligt al een aantal jaar bij het gerechtshof. Nu probeert ze met een actiegroep het leven van LHBT'ers in Afrika te verbeteren. Én ze heeft inmiddels een nieuwe vriendin.

Kerin Nalwanga

Tatjana Lekathova (29)

Ze is er nog niet helemaal over uit: is ze nou een man of een vrouw? Voor de Russische Tatjana is dat verder geen probleem. Ze heeft het lichaam van een vrouw en valt ook op vrouwen, dus ze noemt zichzelf lesbienne. Maar lesbisch zijn in Sint-Petersburg is nogal... een uitdaging. De Russische orthodoxe kerk wijst namelijk LHBT'ers af.

Lastig voor de christelijke Tatjana. Ze vindt het vooral onbegrijpelijk dat zij niet dezelfde rechten heeft als hetero's. Als activist probeert ze daar wat aan te doen en probeert ze de positie van LHBT'ers in Rusland te verbeteren.

Tatjana Lekathova

Deel artikel: