De kleur van je voetbalshirtje helpt

Balletje trappen? Trek iets lichts en fels aan

Even goed opletten als je aanvoerder binnenkort met nieuwe voetbalshirtjes komt aanzetten: de kleur kan echt het verschil maken tussen winst en verlies. Tip: hoe lichter en feller hoe beter.

Spelers kunnen elkaar een stuk beter vinden op het veld en maken meer succesvolle passes als ze lichte shirts dragen. De 19-jarige student natuurkunde Joris Olde Rikkert zocht dat samen met een oud-klasgenoot uit. Samen met het Radboud UMC in Nijmegen analyseerden ze 9 clubs uit de Engelse Premier League en Feyenoord, de favoriete club van Joris. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het Journal of Sports Science.

Hoe lichter en feller hoe beter

Bij de clubs Manchester City en Newcastle United vonden de jonge onderzoekers een verband met de prestaties van de club. Gek genoeg presteerde Newcastle beter met donkere shirts. "We denken dat het uitmaakt of een team offensief of defensief speelt. Als je veel balbezit hebt en veel aanvalt, zijn lichte kleuren beter. Bij verdedigend spel is een donker shirt juist voordeliger", zegt Joris.

Neem wit

Een licht shirt is dus voordelig voor de zichtbaarheid. Het maakt zelfs uit welke kleur het is. "Wit steekt er met kop en schouders boven uit. Oranje en felgeel delen de tweede plaats."

Joris kwam op het idee voor het onderzoek tijdens een Champions League wedstrijd in 2013. De spelers waren op televisie moeilijk te zien. Dat moet ook effect hebben op het spel en het resultaat, was de gedachte. En dat blijkt dus te kloppen.

Het uit-tenue (rechts) is niet zichtbaar genoeg

Het is zeker niet de eerste keer dat er is gekeken naar de invloed van shirtkleur, maar de onderzoeken leveren wel steeds tegenstrijdige resultaten op. Soms komt er rood uit, soms blauw, soms oranje. Blauw is volgens Joris zeker geen succeskleur. Hij adviseert 'zijn' club Feyenoord dan ook om het uit-tenue (blauw/oranje) te veranderen. "Ze kunnen beter in de oranje trainingsshirts gaan spelen."

Deel artikel: