Protest-actie tegen de Turkse aanval op Koerdische militanten

Turkije, PKK en IS: wie moet wie nou hebben?

Turkije bombardeert met gevechtsvliegtuigen doelen van Islamitische Staat in Syrië. Maar ze bombarderen ook posities van de Koerdische terreurbeweging PKK in Noord-Irak, die verbonden is aan Koerden die weer juist tégen IS strijden. Ingewikkeld allemaal.

Turkije, PKK en IS. Hoe zit het ook alweer?

Het begon vorige week maandag...

...met een aanslag op een cultuurcentrum bij de Turkse grensstad Suruç. Bij die aanslag kwamen 32 mensen om het leven, ongeveer 100 raakten gewond. De aanslag is niet opgeëist, maar waarschijnlijk zit IS erachter. De aanslag in Suruç was voor Turkije een directe aanleiding om de strijd met IS aan te gaan.

En dat was voor het eerst. Officieel keerde Turkije zich wel tegen de terreurgroep, zo maakte het land ook deel uit van de internationale coalitie tegen IS, maar het land hield zich lange tijd op de achtergrond.

Turkije had namelijk een andere prioriteit: ervoor zorgen dat de Syrische president Assad zijn koffers zou pakken. Maar de Turken hadden nu geen keus en moesten wel van zich laten horen. Vooral ook omdat bij een ander incident met IS een Turkse militair omkwam.

Turkse agenten arresteren IS-terroristen in Istanbul.

Aanval op IS

Dat van zich laten horen deed het land door stellingen van IS in Syrië aan te vallen. Bij het Syrische dorp Havar, vlakbij de Turkse grens. Ook heeft Turkije toestemming gegeven aan de Verenigde Staten om een NAVO-vliegbasis in Turkije te gebruiken om vanaf daar op te stijgen om IS te bombarderen.

Nog een aanslag, nu door de PKK

Toen was er nog een aanslag in Turkije, twee dagen na de aanslag in Suruç. Twee politieagenten in de grensplaats Ceylanpinar werden doodgeschoten. Koerdische extremisten van de PKK eisten de aanslag op. Volgens hen hadden de Turkse agenten meegeholpen bij de aanslag in Suruç. Een vergeldingsactie dus.

Op zaterdag volgde er nóg een aanslag door de PKK waarbij op een politiebureau zeven politie-agenten gewond raakten. En vandaag ontplofte een autobom die waarschijnlijk ook door de PKK geplaatst is.

"Vooral de passieve houding van Turkije tegenover IS is de PKK een doorn in het oog", legt Turkije-correspondent Lucas Waagmeester uit. "Als de Turken niet tegen IS vechten, staan ze aan hun kant, zo redeneert de PKK."

Aanval op PKK

Turkse gevechtsvliegtuigen bombarderen nu posities van de PKK in het noorden van Irak. Het is voor het eerst sinds 2013 dat Turkije weer lijnrecht tegenover de terreurgroep staat.

De PKK voerde de afgelopen dertig jaar een bloedige strijd in Turkije voor een eigen staat, sinds 2013 was er sprake van een wankel vredesproces. Maar de Turken en Koerdische PKK hebben al maanden niet met elkaar gesproken. Gezien de recente aanslagen van de PKK, en het antwoord van de Turken daarop, zal het nog wel even duren voordat dat vredesproces van de grond komt.

Maar de PKK vecht toch ook tegen IS?

"Dat is te kort door de bocht", legt Waagmeester uit. "De PKK is gelieerd aan Koerden die in Syrië tegen IS vechten. Dat is het tegenstrijdige van de Turkse aanval op PKK. Aan de ene kant valt Turkije IS aan, aan de andere kant de PKK die dus weer gelieerd is aan anti-IS-strijders.

De VS, die de coalitie tegen IS leidt, zegt dat Turkije het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Maar binnenskamers zullen ze niet heel blij zijn met de Turkse aanvallen op de PKK."

En nu?

Omdat Turkije zelf niet meer goed weet wat het moet doen, heeft het land de NAVO om hulp gevraagd. Morgen komen de NAVO-leden bij elkaar en buigen ze zich over de militaire acties van Turkije tegen IS en tegen de PKK. Zo hoopt Turkije dat andere NAVO-landen hun steun verlenen.

Deel artikel: