Project Free TV

'Streamen steeds populairder dan downloaden'

Je hebt je natje, je hebt je droogje, je hebt eindelijk tijd en zit helemaal klaar voor een middag bingewatching van series die hier niet worden uitgezonden. En dan zie je dit:

Voorheen Project Free TV

Project Free TV, een van de grootste streamingsites van de VS, heeft nog maar één boodschap: Goodbye. De makers hebben geheel onverwacht de stekker eruit getrokken. De complete catalogus aan links is verdwenen.

Dat maakte de wanhoop wereldwijd groot, ook al zijn er talloze andere (illegale) streamingsites.

Streamen wordt steeds meer gedaan, wereldwijd. Volgens internetjurist Bart Schermer komt dat vooral door de opkomst van Netflix. Maar ook door sites als YouTube en Popcorn Time. Het is veel makkelijker dan downloaden - maar wel net zo illegaal.

Want dit is hoe we tv willen kijken: wanneer het ons uitkomt en eigenlijk overal. En zo lang we maar willen, zonder te hoeven wachten op de content. En zonder te zoeken. Vooral dat maakte Project Free TV zo handig: de site indexeerde populaire content vanuit de hele wereld, zodat je met één klik bij de laatste aflevering was.

Gebruiksgemak

Het veranderende kijkgedrag verklaart alleen al het succes van Netflix. Maar ook Netflix heeft beperkingen, en daarom is illegaal streamen nog steeds populair.

"De nadruk komt inderdaad steeds meer te liggen op streamen in plaats van downloaden", zegt piraterij-specialist Pascal Hetzscholdt. Dat komt door drie dingen:

- het gebruiksgemak

- het kan op meerdere apparaten

- het is click & play.

Bang

Hetzscholdt werkt voor een bedrijf dat zich bezighoudt met merkbescherming en helpt om illegale streams neer te halen. "Daar worden we steeds meer voor gevraagd." Films en tv-series vormen de nummer 2 in het aanbod illegale streams; nummer 1 is porno.

"Het probleem is dat het het internet drijvende houdt", zegt Hetzscholdt. "Providers bijvoorbeeld zijn ook hartstikke bang dat als illegaal downloaden en streamen wegvalt, dat er dan minder apparaten gekocht worden, en dat mensen minder behoefte hebben aan abonnementen voor snel internet."

Hollywood wil streamingsites vooralsnog gewoon uit de lucht hebben. Zo wist de filmindustrie meerdere websites, waaronder Project Free TV, in november 2013 in Groot-Brittannië te blokkeren. Maar voor Project Free TV is het nu voorgoed voorbij.

Deel artikel: