Terrein Puur Festival

Kan alleen 'faith in humanity' TicketSwappers nog redden?

Stel: jij wil naar Welcome to the Future, maar bent te laat om een kaartje te kopen. Hartstikke prima dan, Ticketswap. Behalve als er een zomerstorm over Nederland raast en het festival wordt afgelast. Zit je dan met je via-via-kaartje. Zie dan maar eens je geld terug te krijgen. Er zijn twee opties:

Optie 1 geldt voor de meesten: faith in humanity. Degene die jou je ticket via TicketSwap heeft verkocht, maakt het geld dat hij of zij van de festivalorganisatie terugkrijgt naar je over. Zoals Roel. Hij verkocht zijn kaart voor Puur Festival in Leiden aan Rianne en heeft haar al gesproken. "Zodra ik het geld krijg, maak ik naar haar over wat zij mij betaalde."

Barcode

Aan optie 2 hebben de meeste festivalgangers niet zo veel. Festivals maken geld over naar de mensen die kaartjes via TicketSwap hebben gekocht. Maar dat kan alleen bij de festivals die een officiële partner van TicketSwap zijn, zegt eigenaar Hans Ober.

Ober: "Wij geven de barcodes van de kaartjes die bij ons zijn verkocht door. Het geld wordt dan niet meer aan de oorspronkelijke verkoper uitgekeerd, maar aan de laatste eigenaar."

Moeilijk

Optie 1 is niet de meest eenvoudige, zegt iemand die een ticket kocht via TicketSwap. "Ik weet wel van wie ik de kaart heb gekocht, maar er zijn meerdere mensen in Nederland met dezelfde naam. Het is dus vooral afwachten, ben ik bang. Maar ik ben al lang blij dat het maar om 35 euro gaat en niet meer."

Ook optie 2 klinkt eenvoudiger dan 'ie is. "Niet met alle festivals ligt het zo simpel", zegt Ober van TicketSwap. Niet alle festivals zijn bij de dienst aangesloten. "In principe is het best apart als een organisatie met een derde partij samenwerkt om te achterhalen wie het kaartje gekocht heeft. Juridisch moet alles kloppen."

Andere oplossingen

"Een aantal festivals zegt inderdaad: we geven het geld gewoon terug, geen probleem. Andere festivals zoeken nog uit of dat kan met verzekeraars en weer andere festivalorganisaties houden een ander evenement, zodat je met dat kaartje ook daar weer naar binnen kan."

Dat er gedoe is rondom afgelaste festivals, is TicketSwap niet vreemd. "We hebben eerder een soort bemiddelingslijst gemaakt", zegt Ober. "Via ons werd dan geld overgemaakt. Dat kan op kleinere schaal, maar nu moeten we een grotere oplossing bedenken."

Het is de bedoeling dat iedereen in de loop van de dag een mail krijgt van de dienst, met daarin verdere instructies.

Deel artikel: