Goedemorgen...

Wekdienst: vliegtuigcrash in Japan, noodlanding en pyromaan

Goedemorgen!

De zon schijnt weer, maar later vandaag kan er nog wel regen vallen. Het wordt zo'n 19 tot 21 graden.

Wat heb gemist?

De takken en bomen op de A44 tussen Leiden en Den Haag zijn vanochtend weggehaald en dat betekent dat alle snelwegen weer open zijn. Ook de treinen rijden weer volgens het spoorboekje.

De brandweer moest op verschillende plekken in actie komen na de stormschade

De verzekeraars zijn nog aan het kijken hoe groot de schade is die de zomerstorm van gisteren veroorzaakt heeft. Ondertussen waarschuwen de boswachters vandaag niet het bos in te gaan, want er kunnen nog grote takken uit de bomen vallen.

In een voorstad van de Japanse hoofdstad Tokio zijn zeker drie mensen om het leven gekomen toen een vliegtuigje neerstortte op een woonwijk. Twee van hen zaten in de Cessna, de derde dode was iemand op de grond. Waardoor het toestel is neergestort, is nog onduidelijk.

Drie doden bij vliegtuigcrash Tokio

En nog een vliegtuig in de problemen, maar dan in Nederland en met een betere afloop: een Boeing 737 van Transavia had gisteren grote moeite om in de storm op Schiphol te landen. Het was al drie keer niet gelukt om het toestel aan de grond te krijgen. De vierde keer moest wel slagen, want de kerosine was bijna op.

Volgens passagiers was de paniek in het vliegtuig groot. Uiteindelijk lukte het de piloot om het toestel veilig op de grond te krijgen.

"Het was zoals in het tv-programma Air Crash Investigation", zegt de 17-jarige Yaël achteraf. "Mensen keken heel moeilijk. Sommigen hadden tranen in hun ogen en hielden elkaars hand vast."

Foto's van de schade in de Airbus A320

Nog een incident in een vliegtuig: een Chinese man probeerde tijdens een vlucht naar Guangzhou met een aansteker en benzine iets in de cabine aan te steken. De man is overmeesterd door andere passagiers en cabinepersoneel. Daarbij raakten twee mensen gewond.

In de Belgische plaats Mol is gisteravond een auto onder de trein gekomen, omdat de bestuurder de instructies van z'n GPS-systeem iets te goed opvolgde. Volgens de Vlaamse omroep VRT reed de man de rails op, en kreeg ie z'n auto er niet meer af. Hij kon zelf op tijd wegkomen. De auto werd meegesleurd door de trein. Er raakte niemand gewond.

Verder vandaag

Gehavend kampeerterrein bij de Zwarte Cross

Na het noodweer van gisteren kunnen de bezoekers van de Zwarte Cross genieten van de laatste dag. Het festival in Lichtenvoorde is helemaal uitverkocht, maar gisteren mocht iedereen - ook als je geen kaartje had- naar binnen. Door de storm konden veel mensen het terrein niet bereiken en waren velen al naar huis gegaan.

De wielrenners rijden vandaag naar Parijs. Dat is traditioneel het terrein voor de sprinters, echt veel zal er dus niet meer in het klassement gebeuren. Dat betekent dat Chris Froome zo goed als zeker de winnaar is en Robert Geesink als zesde eindigt.

Deel artikel: