Goedemorgen

Wekdienst: storm op komst en Alpe d'Huez

Goedemorgen,

Blijf nog lekker even in bed of op de bank liggen, want het is slecht weer vandaag. Het KNMI heeft zelfs code oranje afgegeven. Beter nieuws wat betreft morgen: de zon schijnt en het wordt 19 tot 21 graden. Wel vallen er dan ook buien.

Wat moet je weten?

Wie vandaag in Zeeland, Zuid-Holland of Noord-Holland zit, moet rekening houden met een flinke storm. Het KNMI verwacht zeer zware windstoten aan de kust. Ook in de rest van het land zal je merken dat het hard waait. Het extreme weer begint waarschijnlijk aan het einde van de ochtend.

Vanwege het slechte weer zijn veel evenementen afgelast. Zo gaat de Zomercarnaval Straatparade in Rotterdam niet door, is er geen skûtsjesilen in Friesland en brandt het vuur niet bij het EK Palingroken in Enkhuizen. En als je van plan was een kijkje te nemen bij de hamburgerbakwedstrijd in Groningen: ook die is afgelast.

Turkije heeft afgelopen nacht opnieuw doelen van Islamitische Staat in Syrië gebombardeerd. Turkije besloot mee te doen aan de strijd tegen IS nadat maandag 32 jonge mensen omkwamen in de Turkse stad Suruç bij een bomaanslag, die waarschijnlijk is uitgevoerd door IS.

De Turkse luchtmacht kwam afgelopen nacht ook in actie tegen doelen van de Koerdische beweging PKK in Noord-Irak. Woensdag eisten PKK-extremisten nog de verantwoordelijkheid op voor de moord op twee Turkse agenten.

Wat deden vice-president Dick Cheney, president George Bush, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en veiligheidsadviseur Condoleezza Rice na de aanslagen van 11 september? We krijgen een tipje van de sluier nu het Amerikaanse Nationaal Archief foto's heeft vrijgegeven van het Witte Huis en Pentagon op die dag. De foto's zijn gemaakt door de vaste fotograaf van Cheney.

  • U.S. National Archives
    Vice-president Cheney was op 11 september 2001 aanvankelijk 'alleen' in het Witte Huis; president Bush was in Florida
  • U.S. National Archives
    In de noodcontrolekamer in het Witte Huis werden verwoed telefoontjes gepleegd
  • U.S. National Archives
    Hier kijken ze naar buiten vanuit de Marine Two, hun helikopter
  • U.S. National Archives
    's Avonds verlaten Cheney en zijn vrouw het Witte Huis en gaan ze naar Camp David
  • U.S. National Archives
    De aanwezigen kijken op de foto's bedenkelijk
  • U.S. National Archives
    Later op de dag kwam Bush terug in het Witte Huis

Verder vandaag

In de Tour de France hebben de wielrenners Parijs al bijna in het zicht. Maar voordat het zover is moeten ze nog één keer volle bak en nog één keer pijn lijden. Vandaag beklimmen ze onder meer de Alpe d'Huez, de 'Hollandse' berg in Frankrijk. De etappe is te volgen via NPO1 of via de livestream op deze site.

Deel artikel: