Foto's op de plek waar de slachtoffers om het leven kwamen

'Dit is de laatste plek waar onze zoon geleefd heeft'

Alle slachtoffers van de Love Parade-ramp in 2010 waren tussen de 18 en 35 jaar oud. Het waren vooral Duitsers, maar ook Italianen, Spanjaarden en Australiërs. En er was een Nederlander onder de doden: Jan Willem van 22.

Zijn ouders gaan elk jaar naar de herdenking in Duisburg. Gisteravond was er een besloten kerkdienst en daarna traditiegetrouw 'De Nacht van de 1000 Lichtjes'. Dan worden op de plek van de ramp kaarsen en lichtjes ontstoken. Onze verslaggever Martijn van der Zande ging mee met Hermien en Wim van Helsdingen. "Het is bijzonder om hier te komen", zegt de vader van Jan Willem. "Om even stil te zijn, elkaar weer te zien en dit moment samen door te maken als lotgenoten."

Bij de rampplek aangekomen houden mensen elkaar goed vast. De meeste ouders zijn er al vaak geweest, maar het went uiteraard nooit; dit blijft de plek waar hun zoon of dochter om het leven is gekomen.

Herdenking

Jörn was in 2010 ook bij het drama in Duisburg. "Ik was in de tunnel en had twee kinderen bij me. Ik was niet in paniek, maar voelde de doodsangst wel."

Jörn is ook voorzitter van 'Lopa2010', een club van betrokkenen. "Het is een initiatief om een stem aan alle slachtoffers en nabestaanden te geven. Daar hoeven ze niet per se lid van een vereniging voor te worden. Ons doel is om uiteindelijk een stichting voor de slachtoffers op te richten."

Deel artikel: