Mohamed in de bloemkwekerij waar hij werkt

Mohamed Hassan krijgt een geboortedatum: 01-07-1996

Mohamed Hassan uit Middelburg krijgt toch een geboortedatum. De Somalische vluchteling heeft nu 00-00-96 in z'n papieren staan. Dat levert hem veel problemen op, maar een uitspraak van de Raad van State heeft hem geholpen. En dat geldt mogelijk ook voor 78.000 vluchtelingen met hetzelfde probleem.

Vluchtelingen die zonder geboorteakte naar Nederland zijn gekomen, hebben jarenlang de geboortedatum 00-00 of XX-XX van de gemeente gekregen. Door een nieuwe wet gebeurt dat sinds januari 2014 niet meer, maar voor 'oude' vluchtelingen als Mohamed was er geen oplossing.

Mohamed vroeg eerder al om hulp bij gemeente, maar kreeg het niet: de gemeente kon niets voor hem doen. Tot een belangrijke uitspraak boven water kwam.

Mohameds ID

'Wij wisten van niets'

De Raad van State oordeelde vorige week dat een Somalisch gezin wél met terugwerkende kracht een geldige geboortedatum moest krijgen.

"Het is zo'n recente uitspraak, wij wisten van niets", zegt wethouder Arjan Beekman uit Middelburg. Hij hoorde het pas gisteravond. "Wij hebben de uitspraak bestudeerd en besloten dat Mohamed toch een nieuwe geboortedatum krijgt." In de gemeente wonen vijftig andere mensen zonder geboortedatum. "Als mensen last hebben van deze situatie, dan willen we ze graag helpen."

Mohamed

'Ga naar de gemeente'

Volgens Eelco van Aken, de advocaat van het (ook Somalische) gezin dat naar de Raad van State stapte, is het een overwinning voor tienduizenden vluchtelingen. Hij roept vluchtelingen met 00-00 of XX-XX in hun paspoort op om actie te ondernemen. "Ga naar de gemeente en vraag om een nieuwe geboortedatum. Ik denk niet dat gemeentes dat zelf zullen doen."

"De gemeente dacht dat ze niks konden betekenen, ze moesten de wet toepassen", zegt Van Aken. "Maar wij zeiden, je moet het op een andere manier bekijken, de wet biedt wél ruimte. Dat standpunt heeft de Raad van State gevolgd: de geboortedatum 00-00 kan in de nieuwe wet ook voor bestaande gevallen aangepast worden."

Blij

Mohamed is heel blij met het nieuws. "Ik heb net de wethouder gesproken. Ik kan dinsdag langsgaan, dan zijn de problemen opgelost." Er komt nu 01-07-1996 in zijn paspoort te staan. "Of dat helemaal mijn geboortedag is weet ik niet. Ik ben in ieder geval in de zomer geboren."

Deel artikel: