Bloemen bij de plek waar Bland werd aangehouden

Twijfel over arrestatievideo zwarte vrouw

Amerikaanse media twijfelen aan de authenticiteit van de arrestatievideo van Sandra Bland. De zwarte vrouw werd twee weken geleden aangehouden omdat ze geen richting aangaf in het verkeer, kreeg daarna ruzie met een agent en werd vervolgens op hardhandige wijze gearresteerd. Drie dagen later wordt ze dood gevonden in haar cel. In de dashcambeelden die daarvan zijn vrijgegeven, zou zijn geknipt.

De video duurt in totaal ruim 52 minuten. Na iets meer dan 25 minuten verlaat een man zijn wagen waarna hij uit beeld loopt. 14 seconden later verschijnt hetzelfde moment weer in beeld en dat wordt 3 seconden later opnieuw herhaald. De audio die onder de beelden staat, loopt ondertussen gewoon door.

Sandra Bland

En dat is niet het enige opvallende moment in de video. Op 32:36 verschijnt links in beeld een witte auto, die daarna ineens verdwijnt. Een moment later komt de auto weer het beeld in rijden en slaat linksaf een zijweg in. Dit moment wordt later in de video vaker herhaald. Ondertussen gaat ook hier het gesprek onafgebroken door.

Documentairemaker Ben Norton constateerde als eerste dat er is geknoeid met de opname. De gerenommeerde filmmaker Ava DuVernay, onder meer bekend van Selma, laat weten dat ook zij denkt dat de beelden zijn gemanipuleerd. "Het bewerken van video's is mijn werk, maar iedereen kan zien dat er in het beeld is geknipt. Waarom?", zegt ze op Twitter.

Wie de video mogelijk heeft bewerkt, is onduidelijk. De beelden zijn opgenomen en uitgegeven door de Texaanse politie.

Moeder woest

De moeder van de 28-jarige Bland zei tijdens een herdenkingsdienst dat de dood van haar dochter 'de wereld zal veranderen'. "Zodra ik mijn kind begraven heb, ben ik er klaar voor. Dit betekent oorlog."

Het is niet bekend hoe Bland om het leven is gekomen. De politie zegt dat ze in haar cel zelfmoord heeft gepleegd, maar daar gelooft haar moeder niet in. Bland zou juist veel zin hebben gehad in haar toekomst, zegt zij, iets wat een vriendin onderschrijft.

Het politieonderzoek is in volle gang.

Deel artikel: