Goedemorgen

Wekdienst: bloemenoorlog, vakantiesnelweg geblokkeerd en BBB

Goedemorgen,

Vanochtend eerst nog wolkenvelden in het noorden, maar verder schijnt de zon. Het blijft overwegend droog bij 20 tot 24 graden.

Wat heb je gemist?

Rusland dreigt geen Nederlandse bloemen meer te kopen. Volgens de Russen zouden er beestjes in de Nederlandse bloemen zitten die schadelijk zijn voor de Russische landbouw. Land- en tuinbouworganisatie LTO kan zich niet voorstellen dat dat zo is, want de bloemen worden streng gecontroleerd. Het lijkt er eerder op dat de Russen met de bloemenstop dreigen, omdat Nederland de waarheid over vlucht MH17 boven tafel wil krijgen.

Boze boeren in het noorden van Frankrijk blokkeren de A1 tussen Lille en Parijs. Ze vinden dat ze te weinig geld krijgen voor hun vee en hebben met tractors en hooibalen het verkeer in beide richtingen platgelegd. De A1 in Frankrijk wordt door veel Nederlandse vakantiegangers gebruikt. Waarschijnlijk blijft de weg tot vanmiddag dicht. De ANWB raadt mensen daarom aan om bij Lille via de A23 en de A2 om te rijden.

Het Amerikaanse leger heeft in Syrië de leider van terreurgroep Khorasan gedood. In een verklaring van het Pentagon staat dat Muhsin al-Fadhli twee weken geleden is omgekomen bij een luchtaanval in Syrië. De 34-jarige Fadhli was vroeger lid van al-Qaida. Hij was een vertrouweling van Osama bin Laden en was als een van de weinigen op de hoogte van de aanslagen in de VS op 11 september 2001.

Wat moet je weten?

Rond vier uur vanmorgen zijn de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse begonnen aan hun tweede wandeldag. Ongeveer 42-duizend mensen verschijnen vandaag aan de start, dat zijn er zo'n 7-honderd minder dan gisteren. Op de eerste dag zijn een paar honderd mensen langs geweest bij hulpposten met blaren, spierpijn of insectenbeten. De route gaat vandaag door Wijchen en staat daarom bekend als de Dag van Wijchen.

Muhsin al-Fadhli

Zes asielzoekers uit Tibet eisen vandaag bij de Centrale Raad van Beroep dat ze permanent en onvoorwaardelijk recht krijgen op onderdak, voedsel en kleding, ook bekend als de bed-bad-broodregeling. Daarnaast willen ze niet alleen 's nachts, maar ook overdag bij een gemeentelijke opvang terecht kunnen en voldoende te eten hebben.

Deel artikel: