Mohamed Hassan

Wie geeft Mohamed Hassan van 19 een geboortedatum?

Mohamed Hassan uit Middelburg heeft een probleem. De naar Nederland gevluchte Somaliër heeft namelijk geen geldige geboortedatum: 00-00-96. En daar is helemaal niets aan te doen. Volgens de burgemeester en wethouders hebben ze een geldige geboorteakte nodig, en die heeft Mohamed niet.

Mohamed vluchtte in 2009 met zijn familie vanuit Somalië naar Nederland. Vanuit het asielzoekerscentrum Ter Apel belandde hij in Middelburg. Zonder geboorteakte, dus bepaalde de gemeente z'n geboortedatum: 00-00-96. Volgens zijn stiefmoeder is zijn echte geboortedatum 1 juli 1996.

Veel problemen

"Ik had er nooit zo'n last van totdat ik mijn rijbewijs wilde halen", zegt Mohamed. Hij merkte toen dat je met 00-00 in je papieren niet zoveel kan. Het CBR herkent zijn geboortedatum niet. En het aanvragen van een DigiD en andere praktische zaken lukken ook niet, zegt 'ie.

Mohamed heeft zijn diploma gehaald en werkt nu bij een bloemenkwekerij. Maar ook dat gaat niet zonder problemen. "Ik heb vijf maanden moeten wachten op mijn salaris omdat de Belastingdienst de gegevens niet kon verwerken."

Mohameds ID

78.000 zonder geboortedatum

Mohamed is niet de enige: volgens Vluchtelingenwerk zitten 78.000 vluchtelingen met hetzelfde probleem. En 106 mensen hebben ook geen geboortejaar in hun paspoort staan omdat ze geen bewijs hebben dat ze in een specifiek jaar zijn geboren.

Sinds 1 januari 2014 gebeurt dit niet meer, mensen krijgen geen ongeldige geboortedatum meer. Maar voor mensen als Mohamed lost dat niets op, want die wet is niet met terugwerkende kracht ingevoerd. Vluchtelingenwerk vindt dat dat wel moet gebeuren.

De burgemeester van Middelburg heeft een brief naar de regering gestuurd om aandacht te vragen. In de gemeente wonen 50 mensen met een ongeldige geboortedatum.

Mohamed hoopt dat er toch nog iets geregeld kan worden. "Ik weet niet zo goed wat ik nu nog kan. Ik hoop dat het snel wordt opgelost. Dat zou goed zijn voor mijn toekomst. Dan kan ik ook een rijbewijs halen en eens op reis gaan."

Deel artikel: