Impressie van de boot...

De hele wereld vaart mee met de Gay Pride

Volgende week zaterdag liggen de Amsterdamse grachten weer vol met boten met feestende mensen in uitdagende outfits. Maar tijdens de Amsterdam Gay Pride vaart dit jaar een boot mee die helemaal leeg is. Tenminste, qua dansende mensen.

De Pridestream-boot hangt namelijk helemaal vol met led-schermen. Én een 360 graden-camera. Het idee is dat mensen van over de hele wereld kunnen meemaken hoe het is om mee te doen aan de Gay Parade.

"We vinden het te gek dat mensen het kunnen meemaken vanaf de boot", zegt Irene Hemelaar van de Amsterdam Gay Pride. "Normaal zie je alleen beelden vanaf de kant."

Dit willen ze in Uganda ook wel eens van dichtbij zien

Op de site van de boot kunnen mensen een videoboodschap achterlaten. En de organisatie hoopt dat 200.000 mensen wereldwijd met de 360 graden-camera live meekijken: "Zo kan iedereen ervaren hoe het is om toegejuicht te worden in de Amsterdamse grachten", vertelt Danny de Vries van de Pride.

De boot wordt nu gebouwd. Ze zijn al druk bezig met de LED-schermen.

Stenen

Bij de Amsterdam Gay Pride hopen ze dat de boot ook in het buitenland iets kan bijdragen aan de emancipatie. Dat proberen ze al door de activisten uit landen als Mexico, Uganda en China hier mee te laten kijken. "Die zeggen dan: wow, we krijgen geen stenen naar ons hoofd", vertelt Irene. "En ze vragen of al die politie nodig is om ons te beschermen. Dan vertel ik dat de politie meeloopt omdat ze naast ons staan."

Juist die mensen kunnen de boodschap en kennis in hun eigen land weer verspreiden, want ze hebben invloed en een netwerk. "Ze geven hoop", zegt Irene. "En we hopen dat iedereen die met de Pridestream-boot meekijkt daar ook hoop uit haalt."

Deel artikel: