Door de hitte verdampt het water, maar blijft het zout achter.

In beeld: hoe een Turks meer plotseling rood kleurde

Tuz Golu, een meer in het midden van Turkije, is plotseling knalrood. Het is met 1550 vierkante kilometer het op één na grootste meer van Turkije en bovendien een van de grootste zoutwatermeren op aarde. Maar zo nu en dan is 't water dus rood in plaats van blauw. Hoe kómt dat?

Algenexpert Peter Mooij weet het: "Het komt door de algen. De Dunaliella salina-alg houdt ervan om in extreem zout water te leven. Nu het zomer is, verdampt er water uit het meer, maar het zout blijft over. Andere algen verdwijnen dan, daardoor heeft deze algensoort 'vrij spel' om het hele meer rood te kleuren."

Hoe dan?

"De Dunaliella salina maakt het stofje bètacaroteen aan en die zorgt voor de rood-oranje kleur. Dat is ook de reden dat de alg commercieel gekweekt wordt: de voedingsindustrie verwerkt die stof in hun producten. En hij zit trouwens ook in worteltjes."

"Leuk detail: flamingo's voeden zich met de Dunaliella salina, of met beestjes die van die alg leven. Daardoor hebben de flamingo's die je op de foto ziet ook zo'n roze gloed."

  • Getty Images
    Flamingo's in Tuz Golu
  • Getty
    Guz Tolu, een van de grootste zoutwatermeren van de wereld
  • Getty Images
    Door de hitte, verdampt het water, maar blijft het zout achter.
  • Getty Images
    Op gezette tijden is al het water in Tuz Golu verdampt en kun je naar het midden van het meer wandelen.

"Slootjes in Nederland zijn groen, doordat de algen die erin zitten groen zijn. Daar kijken we niet van op. Maar dit zijn inderdaad fraaie plaatjes."

Deel artikel: