Header Grieken

Mail uit Griekenland: 'Alles is nu duur'

Alexis (30) en Linda (29) wonen in Griekenland. We mailen regelmatig over de crisis, de maatregelen en de gevolgen voor de Grieken zelf. De situatie in Griekenland, door de ogen van twee jonge Grieken.

Vandaag mailen we met Linda over de geopende banken en het nieuwe btw-tarief.

De banken zijn weer open, hoe was dat?

De Griekse Ermelinda Xheza

"De banken gingen vandaag weer open, maar we kunnen nog steeds maar 420 euro per week opnemen. In ieder geval is de economie weer op gang en kunnen we weer rekeningen betalen. Die waren opgestapeld sinds de banken twee weken geleden dichtgingen."

Wat merk je van het nieuwe btw-tarief?

"Alles is opeens duur voor ons. Ik heb het niet over de luxeproducten, maar alledaagse dingen zoals koffie en een sandwich. Bijna alle producten waar eerst 13 procent btw op zat, zijn verhoogd naar 23 procent. Zonder werk en met verhoogde prijzen, merk ik dat Grieken weg willen uit Griekenland. Zeker de mensen die al in het buitenland hebben gestudeerd, zoeken naar banen in Europa en de rest van de wereld. Maar een paar vrienden denken er niet over om te gaan."

"Griekenland heeft dus ook te maken met een nieuwe generatie die weggaat. Terwijl juist die Griekenland er weer bovenop moet helpen. Dan kun je denken: waarom ga je dan weg? Om te overleven. Met aan de ene kant de verhoogde prijzen en aan de andere kant een salaris van 400 tot 600 euro per maand en werkloosheid zie ik geen andere opties."

Linda heeft geen vertrouwen in de huidige regering. Die moeten nu maatregelen uitvoeren waar ze het zelf niet mee eens zijn. Tijdens het referendum stemde Linda ja.

“We maken ons zorgen over mogelijke nieuwe verkiezingen in oktober, na die verkiezingen kan het weer misgaan met de economie. Maar ook het huidige kabinet bestaat uit mensen die de verkiezingen wonnen, omdat ze zeiden tegen de strenge hervormingen te zijn. Hoe kunnen zij de hervormingen dan wel waar maken? Ik denk niet dat dat kan, of dat ze er met de volle 100 procent tegenaan gaan.”

Linda bij een demonstratie van 'Ja'-stemmers

Deel artikel: