Een gestroopte neushoorn

'Rhino-cam' moet stropers op heterdaad betrappen

Het gaat niet goed met de neushoorn. Vorig jaar schoten stropers 1215 van ze dood vanwege hun hoorn. Afrikaanse wildparken kunnen de dieren moeilijk beschermen, maar een Brits onderzoeksteam gaat ze helpen. Met cameraatjes in de hoorn van de beesten. Leuk voor de mooie beelden, maar vooral handig, omdat ze stropers op heterdaad kunnen betrappen.

40 jaar geleden waren er nog meer dan 100.000, dit is er van over.

Project RAPID

Het is haast onmogelijk om de dieren constant te bewaken. Daardoor hebben veel stropers nu vrij spel. Meestal wordt, als de stropers hun werk hebben gedaan, alleen een dood dier gevonden. Paul Donoghue, onderzoeker van de universiteit van Chester, werkt al vijftien jaar met de zwarte neushoorn. "We moesten een manier vinden om deze dieren te beschermen in het wild; het doden moet stoppen." Daarom ontwikkelde hij dit systeem, genaamd: Project RAPID (Real-time Anti Poaching Intelligence Device).

Er wordt een klein gaatje in de hoorn van de neushoorn geboord. Naast het cameraatje krijgt de neushoorn ook een hartmonitor. Als de neushoorn wordt geschoten, geeft deze monitor een alarm af en springt het cameraatje aan. Wild-life rangers weten dan precies waar de stropers zijn en kunnen ze zo oppakken. Het cameraatje levert bewijs.

WNF

Het WNF juicht dit initiatief toe. "Er wordt al in sommige landen, zoals Kenia, gewerkt met GPS-tags in hoorns dat ze in geval van stroperij weten waar de neushoorn is gestroopt. Nu met camera’s erbij zal dit wellicht ook een preventieve werking hebben. Stropers willen niet op heterdaad worden betrapt", zegt een woordvoerder.

Helikopter-achtervolging

Het klinkt wel een beetje cru: de stropers worden pas gevonden als de neushoorn al geschoten is. Maar volgens Paul Donoghue doden stropers niet één neushoorn, maar binnen enkele dagen schieten ze er meer dan tien. Als dit gelijk na het eerste schot al kan worden gestopt, worden er veel dieren gered.

Als de rangers per helikopter naar de het signaal gaan, is er volgens Donoghue geen mogelijkheid om te ontsnappen. "Van een helikopter kun je niet wegrennen." De rangers moeten binnen 10 minuten op de crime-scene kunnen zijn.

Onderschepte hoorns en slachttanden in Mozambique, afgelopen mei

Er wordt gestroopt, omdat er veel vraag is naar neushoornpoeder. Vooral in Azië. En omdat de landen steeds rijker worden, blijft de vraag groeien. En er gaat al veel geld in om: een kilo hoorn al gauw 50.000 euro oplevert.

Het WNF zegt dat de neushoorns helemaal voor niets worden gestroopt. Het komt vooral door het bijgeloof van mensen. Die denken dat de hoorn een helende werking heeft. "De hoorn bestaat uit hetzelfde spul als je eigen nagels en haren. Door een gerucht denken veel mensen dat het helpt tegen kanker en andere kwalen."

Deel artikel: