Schiedam gaat hard op gin

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

Rond de lunch je eerste bel gin-tonic bestellen: niemand kijkt er meer van op. De gin-hype in Nederland lijkt nog lang niet voorbij. En Schiedam profiteert daar flink van. Veel populaire gins worden daar gestookt.

De familie Nolet maakt in Schiedam de duurste gin ter wereld: 700 euro per fles. Grote fan van de gin is Tiger Woods, zegt Bob Nolet. "We zagen dat er bij een slijterij in Florida veel flessen Nolet Reserve werden verkocht. Toen hebben we aan die slijter gevraagd wie al die flessen kocht. Dat bleek dus Woods."

Nolet verdient vooral veel geld in Amerika, ook met minder prijzige gins. Dat er nu een hype is in Nederland maakt voor de stoker niet zoveel uit. "Op dit moment spreekt men van een hype in Nederland. Gin en tonic is helemaal in. Maar wij bestaan al een paar eeuwen en wij maken altijd al gin. Dat blijven we nog honderden jaren doen."

Onze verslaggever ging op onderzoek uit in Schiedam:

Gin haakt tegelijkertijd in op twee hypes

Geen gouden bergen

Even verderop in Schiedam zit het veel kleinere ginmerk Bobby's gin. Sebastiaan van Bokkel heeft samen met zijn broer een gin gestookt naar opa's recept. "Mijn opa voegde altijd kruiden aan zijn jenever toe om het wat meer smaak te geven. Bijvoorbeeld kruidnagel, citroengras en peper. Eigenlijk maakte hij, zonder dat hij het wist, een soort huis-tuin-en-keuken-gin."

De broers stoken nu drie jaar gin. De timing is goed, maar echt rijk zijn ze er naar eigen zeggen nog niet van geworden. "Het gaat echt goed. We exporteren nu naar tien landen in Europa en we gaan naar Amerika. Maar vooral het avontuur is tof. Of we er rijk van gaan worden, dan zien we dan wel weer."

Te mooi om te verdwijnen

De Schiedamse Loopuyt Gin is nu ruim een half jaar op de markt en doet het vooral goed in eigen land. Maar ook in België "wordt 'ie goed gesmaakt" zegt eigenaar Jan van Stigt Thans. Zijn gin, met superfoods, verschijnt in steeds meer restaurants en barren.

Hij gelooft dat gin een blijvertje is. "De gins zijn te mooi om weer te verdwijnen. Ik denk dat er nog een hele wereld te ontdekken is."

Deel artikel: