Lil'Kleine en Ronnie Flex

Drank & Drugs -> Alkohol und Drogen -> what's next?

Onbegrijpelijk gebrabbel in een taal die je niet snapt + een goeie beat + een videoclip waarin alles gehumpt wordt wat maar kan = internationaal succes.

Zo groot succes, dat Lil'Kleine en Ronnie Flex zaterdag een Duitse versie van Drank en Drugs gaan opnemen.

Het begon met kleinere blogs, maar inmiddels zijn ook populaire titels zoals Reddit, 9gag en het internationale mannenblad GQ in de ban van het nummer. Door internationale media wordt het nummer vergeleken met Gangnam Style, want: net zo onbegrijpelijk, net zo bizar, en net zo catchy.

10 miljoen views

Erik Zwennes van platenmaatschappij Top Notch zag na het artikel op de website van GQ binnen 48 uur een half miljoen extra views op YouTube. Inmiddels is de video al meer dan 10 miljoen keer bekeken. De views komen van over de hele wereld, zegt Zwennes: "In Scandinavië, Duitsland en België doet-ie het goed, maar ook bijvoorbeeld in Rusland. Vooral de populariteit in de Verenigde Staten vind ik bijzonder. Dat in een land dat zóveel eigen muziek produceert een Nederlands nummer wordt opgepikt."

Er hebben wel ergere nummers op nummer 1 gestaan.

Erik Zwennes

Iedereen begrijpt de essentie van het nummer wel, maar er is weinig commentaar op het hoge 'drank- en drugsgehalte'. Omdat het een buitenlandse taal is, denkt Zwennes: "Kijk, de inhoud is niet nieuw, dat was ook niet zo in Nederland. Ik denk dat het in Nederland vooral commentaar kreeg omdat het in het Nederlands is. Er hebben wel eens 'ergere' nummers op nummer 1 gestaan, maar in het Engels komt het minder direct binnen."

Top 10 Drank & Drugs

Alkohol und Drogen

Toch willen Lil'Kleine en Ronnie Flex het ook in een andere taal proberen. Engels ligt voor de hand, maar deze jongens zijn niet zo voorspelbaar. Dus het wordt Duits. "Ronnie Flex doet al vrij veel in het Engels, dus dit is weer een nieuwe uitdaging", zegt Zwennes.

Zaterdag gaan de rappers dus de Duitse versie opnemen. Maar hoe is het Duits van de jungs? "Ja een beetje als de gemiddelde jongere in Nederland, een derde, vierde taal." Ze worden gelukkig geholpen door Duitse rappers die wat straattaal kunnen toevoegen, "zodat ze het niet ineens gaan hebben over alcoholische versnaperingen".

Stroomt het geld al binnen?

In Nederland gaat het goed met de business. “Als label hebben we mazzel, het komt niet vaak voor dat we een nummer 1 hebben. Maar nu stonden we eerst zeven weken lang met Parijs van Kenny B op nummer één, en nu dus met Drank & Drugs," zegt Zwennes. Maar de invloed van de buitenlandse views valt nog wel mee. Zwennes: "Het is echt nog het begin, maar dat kan zeker nog komen. Voorlopig is het vooral heel erg tof voor de jongens".

Deel artikel: