Aankondiging van het optreden

Westerse pop in Noord-Korea: cultuurverrijking of westerse arrogantie?

In augustus gaat de Sloveense band Laibach naar Noord-Korea, en daarmee wordt het de eerste westerse popgroep die in het geïsoleerde land zal optreden.

Slecht idee, vindt Korea-kenner Remco Breuker. "In een land waar zulke verschrikkelijke dingen gebeuren, waar de mensenrechten dusdanig worden geschonden, is zo'n optreden bijna moreel verwerpelijk."

De band Laibach

'Land en band worden verkeerd begrepen'

Het gegeven heeft bijna iets weg van een grap. Laibach is namelijk nogal een een niet-alledaagse band. De stijl kun je misschien nog het best vergelijken met de muziek van Rammstein, maar dan met elektronica. Ook heeft de band een controversieel imago. Zo dragen ze tijdens optredens soldatenuniformen en gebruiken ze nationalistische en soms zelfs fascistische symbolen. Volgens fans doen ze dit juist als kritiek op totalitaire regimes.

Deze controverse is volgens de organisator van het optreden, de Noorse regisseur en artiest Morten Traavik, niet terecht - net als het beeld dat veel westerse landen van Noord-Korea hebben. "Noord-Korea wordt door het Westen vaak neergezet als het meest gesloten land ter wereld. Maar in feite is het veel toegankelijker dan de media beweren", zegt hij tegen de BBC.

"Zowel het land als de band zijn door sommigen neergezet als fascistische buitenstaanders. De waarheid is dat beiden verkeerd worden begrepen." Zelf is Traavik overigens niet vies van enige controverse.

Vertrouwen

Traavik kreeg dit optreden voor elkaar doordat hij al eerder artistieke en culturele evenementen in Noord-Korea organiseerde, waarmee hij in de afgelopen vijf jaar het vertrouwen van de autoriteiten wist te winnen. Hierdoor kon hij de bewindvoerders overtuigen om nu voor het eerst een westerse popact uit te nodigen.

Het is een schrijnend voorbeeld van westerse arrogantie.

Remco Breuker

Met dit optreden hoopt de band zijn eigen bijdrage te kunnen leveren aan het eenwording van de beide Korea's. "Wij vinden het belangrijk om met mensen over de hele wereld in contact te komen. Dat sommigen zijn afgescheiden van de wereld mag geen excuus zijn om ze te negeren", schrijft de band in een persverklaring aan de NOS. Zelf spreken kunnen we ze niet.

Remco Breuker is het eens met Traavik als het gaat om het beeld dat bestaat van Noord-Korea. Maar niet met dit optreden. "Het is een schrijnend voorbeeld van westerse arrogantie. Zo van: 'Wij gaan die arme, onderontwikkelde Noord-Koreanen eens wat westerse beschaving bijbrengen.'"

The Sound of Music

Traavik hoopt op zijn beurt dat met het optreden er vertrouwen wordt gekweekt tussen Noord-Korea en de rest van de wereld. "Dit is zo belangrijk voor een land dat al zo lang is afgescheiden van de rest van de wereld."

Overigens belooft hij dat dit optreden niet controversieel zal zijn. De band zal een paar eigen nummers spelen, maar ook covers van onder andere The Sound Of Music, en dit nummer dat in Noord-Korea razend populair is:

Misdadig regime

Maar volgens Breuker pakken ze dit op deze manier verkeerd aan. Volgens hem wekken ze met dit optreden de schijn dat de Noord-Koreaanse regering wel meevalt, terwijl ze in werkelijkheid de mensenrechten schenden.

"Ze hebben alleen met het regime gepraat, terwijl de normale man en vrouw op de straat hier niets mee opschiet. Eigenlijk kan het zelfs tegen deze mensen werken. Want zo lijkt het alsof het regime wel meevalt omdat ze een westerse band uitnodigen, terwijl het in werkelijkheid verschrikkelijk is wat ze doen. Er zijn in het land al duizenden, misschien zelfs miljoenen mensen gestorven tijdens de tientallen jaren waarin dit regime nu heerst."

En dan nog even een heel concert van Laibach:

Deel artikel: