Te koop in Griekenland

Wie koopt er nou een Grieks vliegveld?

Te koop in Griekenland: de haven van Piraeus, Griekse vliegvelden, het staats-elektriciteitsbedrijf en de Griekse spoorwegen. Nu zijn die nog allemaal van de Griekse overheid, maar ze moeten verkocht worden als de Grieken meer geld van Europa willen. Maar wie wil dat nou kopen? En wat moet je ermee?

Het is een harde eis van de schuldeisers aan de Grieken: willen jullie meer leningen, dan zal een deel van de bedrijven die nu nog van de overheid zijn, moeten worden verkocht. Zo moeten de staatsbedrijven worden omgevormd tot commerciële bedrijven. In totaal moet dat 50 miljard euro opleveren.

Maar dat sprokkel je echt niet zomaar bij elkaar, zegt Maartje Wijffelaars, econoom bij de Rabobank. "We weten niet precies wat de Grieken gaan verkopen. Maar met alleen de vliegvelden en een haven red je het niet."

We zochten uit wat er tot nu toe waarschijnlijk op het lijstje staat:

Te koop in Griekenland

Wat is dat dan waard?

Hoeveel al die dingen waard zijn, is moeilijk te zeggen. Op het moment zit Griekenland in een crisis. Voor een elektriciteitsbedrijf zal niet heel veel interesse zijn, denkt Maartje. "Het is moeilijk geld verdienen aan energie nu. Mensen hebben weinig geld en de economie draait niet."

Aan de andere kant: je koopt het nu voor een prikkie. Als de Grieken weer geld gaan verdienen en uitgeven, zit je voor een dubbeltje op de eerste rang.

Voor de haven zal overigens zeker interesse zijn, zegt Maartje. "De plek is goed, zo bij het Midden-Oosten en Azië. Zeker voor de Chinezen: die willen doorbreken in Europa en zo'n strategisch punt is dan handig."

Iedereen weet de Grieken moeten verkopen. Kopers gaan massaal onderbieden.

Maartje Wijffelaars

Bij wie koop je?

Stel, je hebt geld over en je wil iets uit Griekenland. Waar klop je dan aan? "Bij een onafhankelijk fonds", vertelt Maartje. "Specialisten gaan nu eerst allerlei bezittingen taxeren. Dat wordt net zolang stapelen tot ze op 50 miljard euro zitten. En dan gaat dat fonds al die bezittingen verkopen."

Voor wie een déja vu heeft: in 2011 beloofde Griekenland ook al voor ruim 50 miljard euro overheidsbezit te verkopen. De opbrengst tot nu toe: iets meer dan 3 miljard. Niet echt hoopgevend. "Zo'n fonds moet voorkomen dat de Griekse politiek de verkoop tegenwerkt, zoals bij de vorige poging."

Vriendjespolitiek

En juist daarom zouden deze privatiseringen wél goed zijn voor Griekenland, zegt econoom Ivo Arnolds. "Er is nu heel veel ruimte voor vriendjespolitiek, types die hun vrienden op hoge posities neerzetten. Een einde aan de corruptie zou goed zijn voor de economie."

Op straat zijn de meningen over het akkoord verdeeld:

24-uursstaking legt openbaar leven Athene plat

50 miljard, don't think so...

De economen die we spraken hebben er weinig vertrouwen in dat die 50 miljard er komt. "Dat is echt een behoorlijke uitdaging. Gebaseerd op het verleden lijkt dat niet realistisch. En er is nog een probleem: iedereen weet dat de Grieken moeten verkopen. Kopers gaan massaal onderbieden."

Kortom: het is de vraag of die 50 miljard euro echt in de kas komt. Al hoeft het ook weer niet morgen gebeurd te zijn. Pas als de Grieken de leningen die ze nu krijgen moeten terugbetalen, moet alles verkocht zijn - over ongeveer 10 jaar. De Grieken hebben dus nog even.

Deel artikel: