In 2011 werd in Ierland het record Meeste mensen verkleed als Where is Waldo (Waar is Wally) gevestigd: 3,872

Een record vestigen is zo makkelijk nog niet....

Het is ze gelukt. 1900 vegetariërs hebben vanavond op het Museumplein in Amsterdam het record Langste Vegetarische Tafel gevestigd. Dat zegt de organisatie. Het World Guinness Book of Records denkt daar anders over. Zij willen de vegetariërs niet opnemen in hun recordboek. Daarom: vier dingen om niet te vergeten als je een officieel record wilt halen.

Deelnemers aan de recordpoging Langste Vegetarische Tafel in 2012

1. Kies een goed onderwerp

Het lijkt misschien alsof Guinness echt álle records accepteert. Zo is er de breedste tong (8,57 cm), de hoogste score bij Donkey Kong (1,138,600 punten) en de meeste kerstbomen gekapt in 2 minuten (27 stuks). Maar niets is minder waar: in Engeland zijn ze juist heel selectief.

Hoewel het al voor de vijfde keer wordt georganiseerd in Nederland en daarvoor in België, wordt een groot aantal vegetariërs dat samen eet niet geaccepteerd als officieel record. Floris de Graad van de Vegetariërsbond vindt dat jammer. “We zouden voorlopig onverslaanbaar zijn met zoveel mensen."

Guinness laat weten dat zeer terughoudend zijn met massale eet-records. "Dan zouden we heel veel dezelfde records met kleine variaties krijgen."

We zouden voorlopig onverslaanbaar zijn met zoveel mensen.

Vegetariërsbond
NOS3 Record

2. Wees RUIM op tijd met je aanmelding

Bij Gymnastiekvereniging Nieuwleusen hadden ze zich er zo op verheugd: het wereldrecord salto’s maken neerzetten op 13 juni. Maar Guinness gooide roet in het eten: anderhalve week voor het evenement kreeg de vereniging te horen dat het record op 72.000 salto's staat en er strenge criteria gelden om het te verbreken. Aanpassen ging niet meer en met 14.588 salto’s kwamen ze lang niet aan het record.

“We hadden bij het doen van de aanvraag op de site gekeken en we konden dit record niet vinden, dus we dachten dat het nog niet bestond”, zegt Maaike Doggen van de vereniging. “We hadden in februari al de aanvraag gedaan. We hadden binnen drie maanden antwoord moeten hebben, maar dat duurde dus een stuk langer."

We konden het record niet op de site vinden, dus we dachten dat het nog niet bestond

Gymnastiekvereniging Nieuwleusen
Wereldrecordpoging beachvolleyball in Scheveningen

3. Wees niet bang voor administratie en strenge regels

Van Guinness ontvang je een enorm boekwerk met regels, ondervond ook Michelle Mencke van de volleybalbond Nevobo, die het wereldrecord Grootste Beachvolleybaltoernooi wilde verbreken. Toen het eisenpakket op de mat viel, was het even slikken: “Er zijn enorm veel regels en een deel was onhaalbaar voor ons. We moesten het strand afsluiten, heel veel stewards aanstellen en de uitgifte van polsbandjes voor de deelnemers filmen.”

De organisatie verzon alternatieven voor de eisen en deed op 27 juni de recordpoging, met succes: 2355 beachvolleyballers speelden het oude Canadese record aan diggelen. Tenminste, dat hopen ze. “We zijn nu bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal: dus documenten, foto’s en video. Ik snap wel dat niet iedereen die een record wil vestigen dat officieel wil doen. Het is enorm veel werk.”

We moesten het strand afsluiten, heel veel stewards aanstellen en de uitgifte van polsbandjes voor de deelnemers filmen.

Volleybalbond Nevobo
Zo'n 1000 schoonheidsspecialisten behandelden op hetzelfde moment 1000 vrouwen. Ze hebben hiermee een record gevestigd in het Guinness Book of Records

4. Geld betalen helpt

Een record vestigen kan gratis, maar geld maakt alles een stuk makkelijker. Bij een gratis aanvraag kan het twaalf weken duren voordat je een reactie van Guinness krijgt. In het geval van de gymnastiekvereniging duurde dat dus nog langer. De volleyballers van Nevobo gebruikten Fast Track, een betaalde manier van aanvragen waardoor je wel snel antwoord krijgt. Dat kostte omgerekend ruim 600 euro.

Maar het kan allemaal nog een stuk duurder. Een recordpoging is commercieel interessant: bedrijven kunnen er veel aandacht mee krijgen. Denk aan Red Bull die allerlei extreme sporten en recordpogingen sponsort. Voor bedrijven biedt Guinness een creatief team, dat een record uitzoekt of bedenkt dat te breken is. Starttarief voor zo'n team is 4000 dollar. Ook kan je een officieel Guinness jurylid naar je poging laten komen. Kosten: minimaal 8000 dollar.

Deel artikel: