Header Grieken

'Mensen kopen eten en medicijnen op'

Er is nog altijd geen deal over Griekenland, met nog maar een paar dagen te gaan. Als er vandaag geen goed bezuinigingsplan op tafel ligt, dan lijkt een Grexit dichterbij dan ooit.

Alexis (30) woont in Griekenland. Hij leeft in een land waar de banken dicht zijn en waar rijen voor de pinautomaat staan. Hij mailt ons deze week iedere dag zijn verhaal. De situatie in Griekenland, door de ogen van een jonge inwoner.

Vandaag stelden we de vragen: bereiden jullie je voor op een Grexit? En hoe precies?

De Griekse Alexis Tsakanikas

"Het is lastig om je voor te bereiden op een Grexit omdat de regering voorkomt dat mensen veel geld in een keer opnemen. Toch doen veel een poging. Ze kopen eten dat je lang kunt bewaren, zoals pasta, bloem, rijst, bevroren eten en eten in blik. Ouders met jonge kinderen kopen medicijnen op, vooral voor de behandeling van allergieën, koorts en migraine. Anderen bereiden zich niet voor, terwijl ze wel denken dat een Grexit mogelijk is of er zelfs op uit zijn."

"Mijn familie en ik nemen geen voorzorgsmaatregelen. We kweken onze eigen groenten en we hebben een paar schapen, net als veel anderen in het dorp. Maar de belangrijkste reden is dat we niet geloven dat er echt een Grexit komt. Dat zou economische en politieke zelfmoord zijn van onze regering en alle andere Europese leiders. Mensen zullen enorm lijden, ik denk niet dat de leiders en inwoners van Europa dat laten gebeuren."

"Europa is toch ook een humanitaire unie? Of draait het alleen maar om geografie, politiek en economie? Als dat zo is, willen we daar dan wel onderdeel van zijn? Zijn we dan alleen maar nummers op papier?"

Mijn familie en ik nemen geen voorzorgsmaatregelen. We geloven niet dat er echt een Grexit komt.

Alexis

Deel artikel: