De San Diego Comic Con

Comic Con: strips, superhelden en cosplayers

De grootste beurs voor liefhebbers van stripboeken, superhelden, fantasyseries en eigenlijk alles wat met popcultuur te maken heeft, begint vandaag in het Amerikaanse San Diego. Daar worden ook de nieuwe Star Wars- en Hunger Game-films gepresenteerd en kunnen fans vragen stellen aan de acteurs van onder andere Game Of Thrones en The Walking Dead. En er is nog veel meer te zien.

Tijdens Comic Con stelen cosplayers de show: mensen verkleed als hun favoriete popcultuur-iconen paraderen over het terrein en zijn in de loop van de jaren een uithangbord van het evenement geworden.

Cosplayers tijdens San Diego Comic Con vorig jaar

Grootste stripboekbeurs ter wereld

"Op het gebied van stripboeken is dit de grootste beurs van de wereld", vertelt Ramon Hagenbeuk van gameplatform XGN. "Alles wat met fantasie, superhelden, comics en science fiction te maken heeft, wordt daar sinds 1970 al getoond. Tegenwoordig is op de Comic Con nog veel meer te zien dan jaren geleden. Vandaar dat het evenement steeds populairder wordt."

Liefhebbers met speciale toegangskaarten mochten gisteravond al naar binnen, de rest moest wachten tot vandaag.

130.000 bezoekers

Afgelopen maart was er voor het eerst een Dutch Comic Con in de Jaarbeurs in Utrecht, met 25.000 bezoekers. Een succes, maar niet vergelijkbaar met de San Diego-versie. "Vorig jaar kwamen er meer dan 130.000 mensen, en dit jaar verwacht de organisatie nog meer bezoekers", vertelt Ramon. Natuurlijk niet van de ene op de andere dag. "Toen het in 1970 begon, kwamen er slechts 300 bezoekers."

Cosplayers als Marge Simpson tijdens Comic Con vorig jaar

Cosplay; in het oog springende verkleedpartijen

Volgens Ramon is het sociale aspect van Comic Con erg belangrijk. "Bezoekers kunnen daar hun liefde voor alle genres en popculturen tonen en dichter bij hun passie komen."

Bijvoorbeeld via cosplay. Liefhebbers kruipen volledig in de huid van hun favoriete personage, inclusief kleding en make-up. Het bestaat al tientallen jaren, sinds de Star Trek-conventies waar fans in ruimtepakken op kwamen dagen. Inmiddels is het een van de meest opvallende en kenmerkende onderdelen van Comic Con.

Cosplay tijdens comic con

Q&A met de sterren

Ook bedrijven nemen het evenement bloedserieus. Ze promoten hun nieuwste films en series en sturen de populairste sterren om vragen van fans te beantwoorden.

Zo zit morgenavond groot deel van de cast van Game Of Thrones, waaronder Carice van Houten, klaar voor vragen van fans. Verder kun je onder meer de kostuums zien uit de film Batman vs. Superman, en volgens Ramon kunnen fans van Star Wars "een verrassing verwachten" bij de presentatie de nieuwe film 'The Force Awakens'.

Actiefiguren

Naast het ontmoeten van je favoriete sterren, het genieten van de verkleedpartijen en het kopen van strips, kun je ook je verzameling actiefiguren flink uitbreiden.

Dat kan stevig in de papieren lopen. Sommige poppen koop je voor een tientje, maar de echt toegewijde fan kan voor 300 dollar de trotse eigenaar worden van een Godzilla-actiefiguur met wieltjes onder de voeten en een een wegschietende rechterhand.

De San Diego Comic Con duurt tot en met zondag.

Voor 300 dollar kan Godzilla van jou zijn

Deel artikel: