Winst van illegaal gokken werd witgewassen

Gokken op Griekenland: Grexit of niet?

Komt er een Grexit of niet? Als het goed is weten we dat uiterlijk zondag, maar alle onzekerheid pakt goed uit voor gokbedrijven. Grote Britse goksites als William Hill, Ladbrokes en het Ierse Paddy Power bieden allerlei mogelijkheden om een gokje te wagen op de Griekse ellende.

Waar kan je op gokken?

Op de meeste goksites kan je op meerdere Griekse onderwerpen inzetten, zoals op de vraag of Griekenland dit jaar uit de euro gaat (de 'Grexit'), of welk land als eerste uit de euro gaat.

Bij Ladbrokes kon je eerder ook al gokken op de uitkomst van het referendum. En bij bookmakerbureau Paddy Power gaan ze nog een stapje verder: daar kan je al niet eens meer op Griekenland gokken als het gaat om de vraag: 'Welk land verlaat er als eerste de euro?' Het land staat bij Paddy Power al niet eens meer op de lijst van potentiële kandidaten: ze lijken er dus al van overtuigd dat de Grieken het sowieso niet halen.

Bij alle bedrijven die we spraken is het niet mogelijk om te gokken op aankomende zondag, de 'laatste kans' voor Griekenland om een Grexit te voorkomen.

  • Screenshot website
    Screenshot website Paddy Power
  • Screenshot website
    Screenshot website William Hill
  • Screenshot website
    Screenshot website Ladbrokers

Is gokken op Griekenland groot?

Dat is niet helemaal duidelijk. Hoeveel geld erin omgaat willen de sites niet zeggen. "Ik kan je wel zeggen dat het nu meer is dan een paar weken geleden", zegt een woordvoerder van Ladbrokes.

"Deze markt is wel echt veel kleiner dan die van gokken op sportuitslagen", vertelt een woordvoerder van William Hill. "Precieze cijfers mag ik niet geven, maar het gaat om tienduizenden gokkers." De andere goksites bevestigen dat.

Wat kan je verdienen?

Het hangt er natuurlijk vanaf of je goed gokt. De goksites werken met verhoudingen. Op de vraag of er dit jaar een Grexit komt, staan de verhoudingen bij William Hill op 5/4 voor ja, en 5/7 voor nee. Dat betekent dat als je vier euro inzet op ja, je vijf euro krijgt als het klopt. Gok je nee en krijg je gelijk, dan krijg je voor vijf euro inleg zeven euro terug.

Hoe meer mensen voor hetzelfde antwoord gaan, hoe minder je eraan overhoudt. De meeste deelnemers gokken er op dit moment in ieder geval op dat Griekenland dit jaar nog weg is uit de euro. En bij alle drie de goksites wordt nu meer ingezet op een Grexit dan een paar weken terug.

Precieze cijfers mag ik niet geven, maar het gaat om tienduizenden mensen.

William Hill
Je kon vorig jaar ook al gokken op het Schotse referendum over onafhankelijkheid

Is dat niet raar, gokken op zo'n crisis?

Nee, vinden de goksites. "Mensen kunnen bij ons op allerlei soorten referenda, verkiezingen en politieke situaties gokken, dus ook deze", laten Ladbrokes weten. Ook Paddy Power heeft geen morele problemen met het gokken op de erbarmelijke situatie van de Grieken.

"Onze deelnemers gokken op een landelijke situatie, niet op de situatie van specifieke mensen", zegt de woordvoerder van William Hill. "Of we er nou wel of niet op gokken, het maakt geen verschil voor de Griekse crisis."

Of we er nou wel of niet op gokken, het maakt geen verschil voor de Griekse crisis.

William Hill

Deel artikel: