Gezond eten betekent veel groente

De winterkilo's eraf en bikini-proof de zomer in! Maar hoe?

Het is de laatste weken goed weer, dus tijd voor hemdjes, rokjes, en natuurlijk de bikini en de zwembroek. Dan moet dat rolletje rond de buik er dus af. Nog even snel een sapkuurtje, wat extra rondjes rennen of gewoon een badpak kopen. Hoe pakken we dit aan? We maakten een rondje langs deskundigen.

Het Voedingscentrum heeft wat verantwoorde adviezen:

Verder raadt het Voedingscentrum je aan om hulp te vragen aan mensen van wie je weet dat ze je zullen steunen, en zeggen ze: ga ook samen sporten.

Dieetpil

Het zijn adviezen die je bekend voor zullen komen en ook behoorlijk wat moeite kosten. Kan dat niet makkelijker, met een dieetpil bijvoorbeeld? Dat wordt bekeken in Amsterdam.

"Het is niet zo dat zo'n dieetpil over een jaar bij de drogisterijen in de schappen ligt", legt VUMC-onderzoeker Liselotte van Bloemendaal uit. "Maar we weten wel steeds meer over waarom de een wel afvalt en de ander niet. Dat brengt de oplossing weer een stap dichterbij."

In het VUMC doet ze onderzoek naar hoe het brein reageert op voedsel en de rol die het hormoon GLP-1 daarbij speelt. Proefpersonen die het hormoon kregen ingespoten, hadden minder zin in eten en zaten ook sneller vol, zegt Van Bloemendaal:

Wat doe jij om je lichaam zomerklaar te krijgen?
Komt de dieetpil eraan?

5 procent afvallen

"Op hersenscans bij mensen met extreem overgewicht, zien we, dat als ze voedsel zien, hun hersenen actiever zijn", zegt de onderzoekster. "Ze hebben meer zin dan slanke mensen, en tijdens het eten zijn ze minder snel verzadigd. Dat verandert door dit hormoon: van tevoren hunker je minder en tijdens het eten zit je sneller vol."

Het middel is getest op mensen met obesitas en die vallen er van af, zo'n 5 procent van hun lichaamsgewicht. "Als je 100 kilo weegt, dan is 5 kilo afvallen natuurlijk niet genoeg, maar het is een begin", vindt Van Bloemendaal.

Als je 100 kilo weegt, dan is 5 kilo afvallen natuurlijk niet genoeg, maar het is een begin.

Liselotte van Bloemendaal - onderzoeker

Bijwerkingen

"Het is voor de toekomst interessant, in combinatie met bijvoorbeeld andere hormonen. Wereldwijd zijn onderzoekers hier mee bezig, maar een dieetpil of medicijn ontwikkelen blijkt heel lastig, vooral door de bijwerkingen."

Dat merken ze bij proeven: "Dan werkt het bijvoorbeeld wel op muizen, maar als je het middel daarna op apen test, dan lopen die de hele dag met een erectie. Niet heel handig."

Een dieetpil of medicijn ontwikkelen blijkt heel lastig, vooral door de bijwerkingen.

Liselotte van Bloemendaal - onderzoeker
Breinplaatjes van het onderzoek

Niet voor winterkilo's

Even naar de apotheek voor een 'GLP-1-pil, dat zit er dus nog even niet in, denkt de onderzoekster. "Het is nu nog een medicijn voor diabetespatiënten en je kunt het alleen nog inspuiten. Maar, in Amerika is het wel al goedgekeurd als medicijn voor overgewicht."

Het middel is dus niet voor mensen die maar een paar 'winterkilo's' kwijt willen. "Nee, maar ook voor die groep zitten we wel op de goede weg'', zegt Van Bloemendaal, "

Maar dan gaat het niet alleen over een afvalpil, maar vooral ook om te leren hoe de hersenen werken, hoe die reageren op voedsel. Als je dat begrijpt, kun je mensen ook gaan trainen, dus dan kan je met gedragstraining of feedbacktherapie overgewicht aanpakken."

Sportdiëtist en foodblogger

Toekomstmuziek dus, voorlopig. Daar hebben we dus deze zomer niks aan, dus daarom: nog wat tips van andere deskundigen:

Deel artikel: