Brand in de Mount Zion AME church

#WhoIsBurningBlackChurches

Zeven zwarte kerken zijn afgebrand sinds Dylann Roof negen zwarte mensen doodschoot in Charleston. Het is duidelijk dat in ieder geval drie van de kerkbranden zijn aangestoken, de rest wordt nog onderzocht. Toeval? Officieel hebben autoriteiten nog geen verband gelegd tussen de Charleston-aanslag en de afgebrande kerken, maar activisten doen dat wel.

Zij zien de kerkbranden als racistische agressie. Ze vinden dat de media te weinig aandacht geven aan de kerkbranden, dus nemen ze het heft in eigen handen - op social media.

Zo ontstond de hashtag #WhoIsBurningBlackChurches. Hoewel het met deze hashtag lijkt of ze zelf willen onderzoeken wie er achter de brandstichting zit, is dat niet waar de activisten op doelen. Ze bekritiseren vooral de onderwerpkeuze van Amerikaanse media.

En ze willen duidelijk maken dat er een patroon is tussen de racistische aanslagen. Dylann Roof is slecht 'the tip of the iceberg'. De branden vonden allemaal plaats in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar werden vanaf 1820 tot 1990 vaak zwarte kerken afgebrand als uiting van haat.

'Wakker worden CNN'

Bassem Masri is één van de activisten: "We vroegen iedereen tegelijkertijd de hashtag te gebruiken" vertelt hij aan BBC Trending. Masri werd bekend toen hij als activist de gebeurtenissen in Ferguson streamde. "Amerika is zo bezorgd om IS en terrorisme," zegt Masri. "Maar als het gaat over terrorisme bínnen Amerika, zijn de media stil."

Dus wil hij de media wakker schudden. Masri zegt dat het doel van de campagne was om de aandacht te trekken van grote televisiezenders. "Voornamelijk CNN en FOX, want niet iedereen is actief op social media."

Helaas, deze post is niet meer beschikbaar

Moslims crowdfunden voor nieuwe kerk

Ondertussen komt er ook aandacht voor de brandende kerken vanuit een andere hoek: crowdfunding. Een groep moslims zamelt geld in om de afgebrande kerken weer op te bouwen. Het doel van 20.000 dollar behaalden ze in drie dagen, en ze blijven geld inzamelen.

Op de website wordt uitgelegd waarom juist moslims dit project hebben opgezet: "Het is Ramadan en we ervaren allemaal hoe mooi en heilig onze moskeeën zijn deze maand. Alle religieuze gebouwen zijn heilig, een plaats waar iedereen zich veilig kan voelen, een plaats waar we naar vluchten als de wereld om ons heen ons te veel wordt."

Deel artikel: