Zo kijken jonge Britten terug op de metro-aanslag in Londen

7 juli 2005: de bomaanslagen in Londen

De Britten staan stil bij de bomaanslagen in Londen, vandaag precies tien jaar geleden. Bij de explosies in drie metrostations en in een bus kwamen in totaal 52 mensen om. Meer dan 700 mensen raakten gewond. In Hyde Park worden vandaag de slachtoffers herdacht.

We spraken met jonge Britten bij de herdenking over die dag. Waar waren ze toen, en hoe kijken ze nu - tien jaar later - terug?

Katie (21)

Katie (21) zat in 2005 op een basisschool vlakbij Londen. Het duurde een tijdje voordat ze zich realiseerde dat het een terroristische aanslag was. Veel ouders van de kinderen werkten in Londen en dat maakte het wel extra eng.

"Het had iedereen kunnen gebeuren", zegt ze. "De moeder van mijn beste vriendin had die ochtend de trein gemist en dat was precies de trein waar de bomaanslag was."

Katie vindt het ontzettend belangrijk om te herdenken. "Laat het je niet raken, laat ze je niet terroriseren, we moeten samen sterk staan."

Londen staat stil bij metro-aanslagen
Tom (18) en Emma (18)

Studenten Tom (18) en Emma (18) zijn ook aanwezig bij de herdenkingsdienst in Hyde Park. Ze waren pas 8 jaar toen het gebeurde, maar herinneren zich nog goed dat ze het nieuws hoorde. "Ik was nog jong. Het was moeilijk te bevatten, maar ik wist dat het groot was."

Of ze zich nu minder veilig voelen? "Na deze bomaanslag is er niets soortgelijks gebeurd, dus ik voel me best wel veilig", zegt Tom.

Onze verslaggever Tim de Wit stond bij de herdenking:

'Rustige ingetogen sfeer bij herdenkingsdienst Hyde Park'

Deel artikel: