Door het afschaffen van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel voor studenten is er een hoop geld vrijgekomen. Vandaag vertelde minister Jet Bussemaker van Onderwijs waar ze dat geld aan wil uitgeven.
Dit verandert er voor de student
In het kort: je krijgt meer te zeggen over de invulling van je studie, en er komen duizenden extra docenten bij. Onze presentator Mustafa geeft je de details:
Ook voor de docenten veranderen er dingen
Doen docenten het goed, dan komen ze in aanmerking voor een zogeheten 'Comenius-beurs', variërend van 50.000, 100.000 tot 250.000 euro. Dat geld moeten ze wel gebruiken om hun onderwijs te verbeteren.
Ook moeten de docenten hun digitale lesmiddelen met elkaar gaan delen, zoals online colleges. Daar is zelfs al een hippe naam voor bedacht: MOOCs: Massive Open Online Courses.
LSVb: hoopvol
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is tevreden over de voorstellen van Bussemaker. "Zaken als kwaliteit, kleinschaligheid en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling zijn voor ons erg belangrijk, en die zien we zeker terug in de plannen", zegt voorzitter Sara Spano. "We zien zelfs een hoopvolle ontwikkeling waarbij kwaliteit belangrijker wordt dan rendement."
Spano is blij dat er ruim 4000 docenten bijkomen, maar hoopt dat het niet alleen bij een belofte blijft. "Onze angst is dat we over een paar jaar niet precies weten hoeveel docenten er bij gekomen zijn. Het moet dus echt goed bijgehouden worden."
We zien een hoopvolle ontwikkeling waarbij kwaliteit belangrijker wordt dan rendement.
Instemming
Prima plannen dus, vindt de LSVb, maar de minister moet wel rekening houden met de mening van studenten. "De plannen moeten samen met de studenten uitgewerkt worden. Ze moeten niet alleen betrokken worden, maar ook instemming krijgen", zegt Spano. "Het gaat natuurlijk wel om geld dat bij de studenten is weggehaald."
Het gaat natuurlijk wel om geld dat bij de studenten is weggehaald.