Overal oxi, maar wat nu?

Overal oxi, maar wat nu?

De Grieken zijn duidelijk geweest: NEE. Ze willen dat hun regering opnieuw gaat onderhandelen met de Europese leiders. Wat betekent dit nee? Hoe gaan we nu verder?

Gaat Griekenland nu uit de euro?

Dit referendum ging niet over de vraag of de Grieken de euro willen houden of bij Europa willen blijven. Dus nee, Griekenland houdt de euro en blijft bij Europa. Pas als Griekenland failliet gaat, komt een Grexit echt dichterbij.

'Oxi' van de Grieken... wat nu?

Waar ging het dan wel over?

Griekenland heeft geld nodig. Om precies te zijn: de banken. En daar hebben ze Europa en andere geldschieters voor nodig. Maar die willen alleen geld lenen onder strenge voorwaarden: de Grieken moeten bezuinigen en hervormen. Dat vindt de Griekse regering prima, maar niet zoveel als de geldschieters willen. In het referendum vroegen ze of de bevolking dat ook niet wil. En dat blijkt zo te zijn.

Woeptiedoe, we weten wat de Grieken willen. Maar wat gaat er nu gebeuren?

Even helemaal niks. Het grote vergaderen gaat nu beginnen. Het meest concrete wat er aankomt: dinsdag is een grote eurotop. Dan zullen de Europese leiders flinke knopen moeten gaan doorhakken. De Griekse leiders hopen in die onderhandelingen sterker te staan nu de Griekse bevolking duidelijk achter hen staat.

Vandaag stapte ook - totaal onverwacht - de Griekse minister van Financiën Varoufakis op. Hij lag niet echt lekker bij de Europese leiders. Met de steun van de bevolking en zonder de niet-populaire minister hoopt Griekenland dat het land aan minder strenge voorwaarden hoeft te voldoen om geld te mogen lenen.

Maar dat is hopen, de Europese leiders zijn al een tijdje wel een beetje klaar met de Grieken. Of ze nu opeens wel gaan buigen, is ernstig de vraag.

Ondertussen, voor de pinautomaat...

...kunnen de Grieken nog steeds maar 60 euro per dag opnemen. De Griekse banken hebben namelijk te weinig geld op het moment. Een maximum van 60 euro moet voorkomen dat ze helemaal zonder komen te zitten.

En dat maakt het probleem lastig. Want de leiders kunnen weer weken gaan praten, maar als er in Griekenland ondertussen geen geld uit de muur komt, krijg je problemen. De Grieken hebben al gevraagd om 3 miljard euro om te zorgen dat de banken niet helemaal dicht moeten. Vandaag horen ze of Europa dat geld wil uitlenen.

Deel artikel: