Oud-gangsters bemiddelen tussen politie en boze inwoners LA

Ook in Amerika wordt er deze week veel gesproken over politiegeweld. Tweets van een voormalig politieagent uit Baltimore zorgen voor een hoop opschudding. Michael A. Wood Jr. zegt dat zijn ex-collega’s regelmatige onschuldige mensen mishandelden en het vooral hadden voorzien op de zwarte bevolking. Afgelopen april werd er nog massaal gedemonstreerd in Baltimore na de dood van Freddie Gray.

Hoe komt er weer vertrouwen tussen de zwarte bevolking en de politie in Amerika? Een mogelijke oplossing vind je in de meest gewelddadige wijken van Los Angeles. Daar zijn al veel langer spanningen tussen de politie en de inwoners. Maar oud-bendeleden worden daar met succes ingezet als bemiddelaars.

Oud-gangsters helpen politie LA

Street credibility

“Veel oud-bendeleden weten welke schade ze hebben aangericht. Ze willen nu iets positiefs doen voor de samenleving”, zegt Aquil Basheer. Hij traint de oud-bendeleden om samen te werken met de politie. Veel van hen zijn lid geweest van beruchte bendes in LA, zoals de Crips en de Bloods. Basheer en zijn team zijn twee jaar lang gevolgd voor de documentaire License to Operate.

De oud-bendeleden houden in de gaten wat er gebeurt in hun wijk. Zodra er een moord wordt gepleegd, gaan ze erop af om de gemoederen te bedaren, zegt Basheer. “We kennen de wijk. We hebben ‘street credibility’. Mensen praten met ons omdat ze weten dat ze ons kunnen vertrouwen.”

Veel oud-bendeleden weten welke schade ze hebben aangericht. Ze willen nu iets positiefs doen voor de samenleving.

Aquil Basheer
De oud-gangsters worden nu ingezet om te bemiddelen

Geen verklikkers

Basheer benadrukt dat ze geen “verklikkers” zijn; de oud-bendeleden geven geen informatie over daders aan de politie. Maar ze zorgen er wel voor dat de politie en de bevolking vreedzamer met elkaar om kunnen gaan, zegt hij.

“We leggen uit aan de mensen wat de politie doet en wat hun tactieken zijn. En we laten het de politie weten als ze iets verkeerds doen. Bijvoorbeeld als agenten zich misdragen. Of als ze hun beleid in een bepaalde wijk aan moeten passen.”

Basheer traint de oud-bendeleden om samen te werken met de politie.

Respect

“Politiekorpsen realiseren zich eindelijk dat de oude tactieken niet werken”, zegt Basheer. “Je moet mensen met respect benaderen. Hoe meer respect je geeft, hoe meer respect je terugkrijgt.” Maar Basheer vindt ook dat de bevolking zelf kalm moet blijven. “Je kan niet een heel politiekorps verantwoordelijk houden voor het slechte gedrag van een paar politieagenten. Er zijn ook agenten die hun rol wel begrijpen.”

Basheer reist nu heel Amerika rond om ook in andere steden deze aanpak uit te rollen. “Als we voor verandering kunnen zorgen in een van de meest gewelddadige steden van Amerika, dat kunnen we dat overal.”

Je moet mensen met respect benaderen. Hoe meer respect je geeft, hoe meer respect je terugkrijgt.

Aquil Basheer

Deel artikel: