De sfeer zit erin op Utrecht Centraal

De Grand Départ: een warm feestje voor wielerfans

De Tour de France is begonnen. Honderdduizenden wielerfans bestormden vanmorgen het parcours om een zo goed mogelijk plekje te bemachtigen voor de tijdrit van vanmiddag. Voor anderen doet het plekje er niet toe, zij kijken lekker op een groot scherm vanuit een park.

De echte fans waren er vroeg bij

Volgens verslaggever Arno Leblanc waren er halverwege de ochtend nog wel wat plekjes over langs het parcours, maar niet iedereen durfde die gok te nemen:

"Op straat bereidden mensen zich voor op de start. Ze bouwden partytenten op, klapten hun stoeltjes open en zetten muziek aan", vertelt NOS-nieuwslezeres Fleur Wallenburg.

Team NOS op 3 is er ook klaar voor.

Af en toe kwamen er renners voorbij die zich aan het opwarmen waren. Die konden rekenen op flink wat applaus.

Tijdrit

De Tour is om 14.00 uur begonnenmet een tijdrit van 13,8 kilometer door het centrum van Utrecht. De tijdrit wordt straks afgesloten door de tourwinnaar van vorig jaar, Nibali. Hij start rond kwart over vijf. Check de rest van de starttijden hier.

Herman van der Zandt laat je het parcours zien:

De dag van morgen: tijdrijden in Utrecht

En nu Lars Boom gewoon mag starten, kan de dag voor veel bezoekers al niet meer stuk.

Niet alles gaat helemaal zoals gepland. Een Engelse man ging vanmorgen door het lint. Hij wilde met oranje fietstassen vol post het parcours op en werd woedend toen dat niet lukte, meldt RTV Utrecht. Hij gooide z'n fiets op de foute en wierp dranghekken omver. "I'll knock your teeth out", zei hij tegen een vrouwelijke Tourmaker.

En nog voor de start moest er al schoongemaakt worden.

Valpartij

Renner Reto Hollenstein van IAM is hard onderuit gegaan tijdens het inrijden. Hij kwam in botsing met een overstekende toeschouwer. Zijn Nederlandse ploeggenoot Stef Clement zegt dat de schade meevalt en dat Hollenstein wel van start gaat.

Hittegolf

Het zal er natuurlijk dik in, maar nu is het ook officieel: een hittegolf. Het is sinds dinsdag al warm, maar met 30 graden in De Bilt kunnen we het nu ook een hittegolf noemen. Drinken is belangrijk, maar dan wel water. En smeer je goed in.

De Tour is niet voor iedereen. Sommige mensen hebben niks met wielrennen, of kijken de tijdrit liever vanaf de bank met een ventilator op hun hoofd.

Deel artikel: