Rembrandtplein moet festivalvibe krijgen met 'horecahosts'

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

  • Anna Pruis

    Redacteur NOS op 3

Wie vanaf nu op het Amsterdamse Rembrandtplein wildplast, wordt waarschijnlijk niet meer aangesproken door de politie, maar door een 'horecahost'. Vanaf dit weekend proberen deze hosts de goede sfeer op het plein te bewaren.

De horecahosts

De horecahosts zijn er niet alleen tegen wildplassers. Ze moeten vooral de sfeer op het plein in de gaten houden. De horecahosts zijn gastheer- of vrouw van het plein, maar moeten ook ruzies sussen voordat ze uit de hand lopen. "Dat doe ik vanuit mijn straatervaring", vertelt een van de hosts. "Ik probeer tussen ruziemakers te stappen voordat het fout gaat. Dan maak ik duidelijk dat ze hier zijn voor een gezellig avond en niet om te vechten."

De over het algemeen jonge hosts krijgen van tevoren een opleiding en worden gebrieft op het politiebureau. De politie blijft op het plein aanwezig, maar meer uit het zicht.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Stomdronken

Minder politie, meer cameratoezicht en de kroegen en clubs later laten sluiten: de gemeente heeft van alles geprobeerd om het aantal incidenten op het Rembrandtplein te verlagen, maar tot nu toe zonder veel succes. Elk weekend weer moet de politie dealen met stomdronken mensen, hoog-oplopende ruzies en vechtpartijen.

Gemeente, politie en horeca-ondernemers hebben hun handtekening onder een nieuw pakket maatregelen gezet, waarvan de horecahosts een onderdeel zijn. In ruil mogen horecabedrijven - als ze meewerken - langer openblijven tijdens de feestavonden.

Festivalsfeer

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben de sfeer op festivals als voorbeeld genomen. Ze willen zo'n zelfde sfeer op het plein: een duidelijk programma en iedereen in dezelfde vibe (maar dan zonder drugs).

De horecahosts moeten die festivalgedachte vertolken. "De hosts zijn een gastheer of -vrouw: ze wijzen mensen naar de goede locatie, de nachtbus en de taxi", zegt pleinmanager Ernst Weidema. "En als het echt uit de hand loopt, bellen ze de politie. Die staat op 2 minuten afstand."

Proef

In Rotterdam bestaan dit soort hosts al. Daar houden horecastewards tijdens drukke nachten het drankgebruik in de gaten de-escaleren ze conflicten. Volgens de gemeente zijnde stewards een succes: zij blijken incidenten te voorkomen.

In Amsterdam gaat het vooralsnog om een proef voor drie jaar. De kosten: 120.000 euro per jaar, die de horeca-ondernemers en de gemeente samen betalen. De hoop is dat in die drie jaar het uitgaansgeweld eindelijk een keer afneemt. De hosts zijn in ieder geval positief: "We doen dit zodat iedereen een leuke avond heeft."

Deel artikel: