Bij een explosie in een amusementspark in Taiwan vielen meer dan 500 gewonden.

Wat doet 90 vierkante meter Nederlandse donorhuid in Taiwan?

Vandaag vliegen tien dozen met Nederlands donorhuid naar Taiwan gevlogen. De Huidbank in Beverwijk doneert de huid aan de gewonden die vielen bij een explosie tijdens een festival in de stad Nieuw Taipei.

Meer dan 500 jongeren raakten gewond toen er een stofexplosie ontstond nadat kleurpoeder, dat in de lucht gespoten werd, vlam vatte. Veel mensen liepen zware brandwonden op.

Donorhuid van de Huidbank

Meters huid

"Het gaat om 90 vierkante meter, dat is 9 bij 10 meter. Daar kun je ongeveer 50 mensen mee behandelen", legt Frank Beneker van de Huidbank uit. "Dat is een redelijk grote zending." De huid is afkomstig van overledenen die bij het donorregister hebben aangegeven dat ze huiddonor willen zijn. Jaarlijks wordt er huid van 500 overledenen aan de Huidbank gedoneerd.

Beneker: "Een speciaal team van ons gaat dan naar het ziekenhuis waar de huid, als die geschikt is, van de overledene wordt gehaald. Dat gebeurt met een soort elektrische kaasschaaf. Het gaat om huid bij de benen en de rug. De nabestaanden zien hier niets van."

Reddingswerkers helpen een jonge vrouw die brandwonden opliep na de explosie.

Natuurlijk verband

De donorhuid moet dienen als een soort 'biologisch verband' en zorgt voor een betere genezing. Zodra de verbrande huid genezen is, valt de donorhuid er weer af. Mensen die een Aziatische huid hebben, worden dus niet opeens plaatselijk blank.

De Huidbank denkt niet in de problemen te komen met de voorraad voor Nederlandse patiënten: "De huid die we verstuurd hebben, komt uit een noodvoorraad voor grote rampen", aldus Beneker.

Brand in pretpark Taiwan

Volendam

Taiwan riep landen eerder op om donorhuid op te sturen. De Nederlandse ambassadeur van het Aziatische land kwam gisteren op bezoek bij de Huidbank en sprak zijn dank uit voor de hulp. Volgens Frank Beneker zijn de gebeurtenissen in Taiwan een grote ramp. "Het doet ons denken aan de nieuwjaarsramp in Volendam waarbij ook in een keer veel jonge mensen verbrandden."

Deel artikel: