Ip-adressen zijn op

In de VS zijn de ip-adressen op

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het echt zover: de Amerikaanse ip-adressen zijn op. Voor het eerst heeft ARIN, de organisatie die in de VS de adressen verdeelt, een verzoek om een nieuw ip-adres moeten weigeren. De anoniem gebleven aanvrager staat nu op een wachtlijst.

Alle apparaten die met het internet verbonden zijn, hebben een ip-adres zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Een soort kenteken voor apparaten als je smartphone, tablet of laptop.

Maar de ontwerpers van het ip-adres hadden er niet op gerekend dat we zoveel apparaten online zouden krijgen. Met de huidige cijfercombinatie zijn ongeveer 4 miljard adressen mogelijk. En da's lang niet genoeg, want er komen alleen maar meer apparaten online.

Het tekort zien ze bij de Amerikaanse ip-verdeler ARIN al jaren aankomen en nu hebben ze dus voor het eerst iemand moeten weigeren. De ip-adressen worden in pakketten van verschillende groottes verkocht - je koopt er een heleboel tegelijk. En de aanvrager wilde een hoeveelheid die niet meer beschikbaar was, schrijft ARIN op zijn site.

Nu heeft ARIN dus nog wel wat ip's, maar je kan alleen nog maar kleinere pakketten nieuwe adressen kopen. En die nieuwe kunnen binnen een paar weken helemaal op zijn. Daarna is het wachten tot adressen weer beschikbaar komen, of moet je de ip-adressen-markt op (die bestaat echt).

PANIEK EN CHAOS?

Dus wat nu? Kan jouw nieuwe smartphone straks het internet niet meer op? Zover komt het niet. De huidige ip-adressen zijn zogenaamde IPv4-adressen. Het antwoord zit 'm in IPv6-adressen, de opvolger.

Waar je met IPv4 4 miljard combinaties kan maken, kan je met IPv6 340 triljoen triljoen triljoen combinaties maken. Misschien niet genoeg voor altijd, maar we kunnen er voorlopig wel even mee vooruit. Daarnaast kunnen we dankzij wat slimme technische trucjes nog wel wat langer doen met de huidige voorraad. Je kan bijvoorbeeld meerdere mensen gebruik laten maken van een enkel IPv4-adres.

Lastig

Waarom stapt iedereen eigenlijk niet gewoon over naar Ipv6 als de IPv4-adressen op zijn? Sommige bedrijven (zoals Google) doen dat al, maar het is niet zo makkelijk om zomaar over te stappen. Je moet software updaten, en soms zelfs hardware. Vooral voor grote bedrijven kan dat een duur en tijdrovend proces zijn. En als het fout gaat, kunnen klanten soms niet meer op een website komen.

Wereldwijd zijn er vijf organisaties die de ip-adressen verdelen (zie het plaatje). Ook bij de andere organisaties raken de adressen op, maar dit is voor het eerst dat een aanvraag is geweigerd.

Deze organisaties verdelen wereldwijd de ip-adressen

Deel artikel: