Ramadan in de tropische hitte: hoe doe je dat?

Niet eten en niet drinken en dat terwijl het zo warm is dat we met een Nationaal Hitteplan te maken hebben. Hoe ga je daarmee om?

NOS op 3-redacteur Youssef Abjij doet mee aan de ramadan. Het brengt volgens hem een paar moeilijkheden met zich mee, maar niets wat hij niet aankan: "Je raakt er na een paar dagen al aan gewend."

Youssef

Dit jaar begint de ramadan op 18 juni. En dat betekent langere dagen voor de mensen die op het noordelijke halfrond vallen. De vastenmaand valt daar nu midden in de zomer.

"De eerste dagen waren wel heel zwaar", vertelt Youssef. "Ik merkte bijvoorbeeld dat ik na een werkdag helemaal op was. Als ik thuiskwam, plofte ik op de bank en viel ik zo in slaap."

"Maar na een paar dagen raakte mijn lichaam eraan gewend en nu gaat het eigenlijk zonder problemen. Met de lange dagen moeten we om leren gaan."

Verleidelijk, al dat lekkers, maar moslims moeten wachten tot zonsondergang

Komende dagen worden extra zwaar, vanwege de verwachte tropische hitte. "Gelukkig werk ik op een koele werkplek, dus heb ik voorlopig niet veel last van de hitte", zegt Youssef.

In het Nationale Hitteplan staat ook dat je veel water moet drinken, maar dat gaat voor Youssef nu dus niet op. Wel probeert hij het watertekort na zonsondergang in te halen. "Als de zon onder is drink ik meteen zes tot acht glazen water, zo'n twee liter."

Als de zon onder is drink ik gelijk zes tot acht glazen water, zo'n twee liter

Youssef

Maar hoe gaat hij het aanpakken als het weekend is en hij vrij heeft? "Ik kijk wel op tegen zaterdag, als het 35 graden wordt. Ik weet nog niet zo goed hoe ik die dag ga invullen. Ik blijf niet de hele dag binnen, dat kan ik gewoon niet. Dus ik denk dat ik naar buiten ga, maar wel zoveel mogelijk uit de zon. Misschien ga ik wel zwemmen. In ieder geval iets om af te koelen."

Nederland en Marokko

Nu is het deze week in Nederland ongebruikelijk warm, maar in Marokko en andere islamitische landen zijn dit soort temperaturen normaal.

Inkopen doen voor het avondeten tijdens de ramadan in Rabat

Toch ervaart Youssef de ramadan in het geboorteland van zijn ouders anders. "In Marokko is deze maand het hele leven ingesteld op de ramadan. Mensen leven daar veel meer 's nachts."

"In Nederland is dat heel anders. Het klimaat is benauwder en de samenleving is verder niet op de ramadan ingesteld. Dat maakt het soms lastig."

Deel artikel: