De drie sprongen van het One World Trade Center

Basejump World Trade Center veroordeeld: roekeloos en gevaarlijk

Het is niet voor iedereen: met een parachute van het One World Trade Center in hartje New York springen. Drie mannen durfden het in 2013 aan en legden alles vast op video. De rechter vindt het minder geslaagd en heeft het drietal na twee jaar veroordeeld voor roekeloos en gevaarlijk gedrag. Dat kan ze tot een jaar celstraf opleveren.

James Brady (33), Andrew Rossig (34) en Marko Markovich (28) sprongen van het ruim 500 meter hoge gebouw terwijl het nog in aanbouw was. Ze glipten door een gat in het hek rond de bouwplaats en klommen omhoog. Daarna sprongen ze naar beneden, terwijl ze hun hele val langs de 104 verdiepingen van het gebouw vastlegden op video.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Inbraak

Ze waren niet de enigen die filmden. Een beveiligingscamera legde gedeeltelijk vast hoe twee van de drie mannen in zwarte kleding langs het gebouw naar beneden vlogen en op de straten van Manhatten landden.

De aanklager beschuldigde de drie in eerste instantie van inbraak, een zwaar misdrijf in Amerika. Ze zouden hebben ingebroken om vervolgens illegaal van het gebouw te springen, zei de aanklager. Maar dat gaat de rechtbank in Manhattan veel te ver: wel noemt die de actie 'roekeloos' en 'gevaarlijk'.

De verdachten zijn trots op hun actie en lijken te genieten van hun spelletje met de autoriteiten

Aanklager

Zonde van belastinggeld

De advocaten van de drie zijn opgelucht over de uitspraak. "We vonden altijd al dat inbraak niet van toepassing was, en de jury is het met ons eens", zegt Joseph Corozzo, de advocaat van Markovich. "Het is wel schandalig dat er zoveel belastinggeld verspild is aan deze zaak", zegt een van de andere advocaten.

Geen inbraak dus, maar roekeloos gedrag kan de drie mannen alsnog een jaar celstraf opleveren. In augustus horen ze hun straf.

Deel artikel: