Politie Drachten onderzoekt vals geld bij minderjarigen

Vier minderjarige jongens zijn vorige week in Drachten aangehouden omdat ze vals geld in omloop zouden brengen. Het gaat om twee jongens van 16 uit Eastermar, en twee van 15 en 16 uit Drachten. De politie verwacht nog meer aanhoudingen.

Een van de jongens liep tegen de lamp toen hij met een vals briefje van 50 euro bij een cafetaria probeerde te betalen. Dat deden ze vaker, ook bij tankstations en kantines. Niet iedereen had dat door, dus volgens de politie is er nog veel in omloop. "De kwaliteit is ook heel goed, dus valse biljetten zijn lastig te herkennen", zegt een woordvoerder.

De politie is een groot onderzoek gestart. Waar de briefjes vandaan komen, weten ze nog niet. Ze willen weten of er een grote organisatie achter zit. Een van de jongens had ergens 160 briefjes van 50 euro gekocht en die in omloop gebracht.

Eerdere zaken

In december werden ook al twee jongens van 16 in Drachten betrapt toen ze met een vals briefje van 50 wilden betalen. Of deze zaak daarmee te maken heeft, zoekt de politie nog uit.

De Nederlandsche Bank heeft overigens een app waarmee je biljetten op echtheid kan checken:

Deel artikel: