Gisteren protesteerden duizenden aanhangers van Griekse regering tegen de Europese bemoeienis

Miljard pinnen per dag: probleem voor Griekenland?

Grieken halen massaal geld van hun rekening: gisteren werd er in één dag 950 miljoen euro gepind: extreem veel. De Grieken stoppen het geld in een oude sok of onder hun matras, zegt onze economieredacteur Nik Wouters.

"Ze denken dat het daar veiliger is dan op de bank. Want als Griekenland uit de euro stapt, zijn de gevolgen voor de banken niet te overzien. En dan is het maar de vraag of en wanneer je bij het geld op je bankrekening komt."

Al maanden wordt er veel geld opgenomen door de Grieken, maar de laatste dagen gaat het heel snel. Afgelopen dinsdag namen ze zo’n 400 miljoen euro op. En woensdag was echt raak: toen pinden de Grieken dus bijna een miljard.

Geldopnames in Griekenland

De cijfers in de grafiek zijn tot en met april gebaseerd op cijfers van de Griekse centrale bank. Die vind je hier. Vanaf mei zijn de cijfers gebaseerd op Griekse media, die dat melden op basis van bronnen bij de banken.

Als je de grafiek hierboven ziet, dan lijkt het best mee te vallen: de geldopname van de laatste maanden schommelt tussen de drie en de vijf miljard per maand. Dat is stukken lager dan in december vorig jaar, toen er twaalf miljard werd opgenomen.

Maar, als je dat afzet tegen het pingedrag van gisteren, een miljard in één dag, dan is er wel degelijk reden voor zorgen.

De Grieken hebben nu in totaal nog zo’n 120 miljard op hun rekeningen bij de banken staan. Als de Grieken elke dag een miljard gaan opnemen, kan je je voorstellen dat er een groot probleem ontstaat.

Griekse minister van Financiën Yianis Varoufakis (L) in het Griekse parlement in Athene.

Wat nu?

Nu staat er steeds minder geld op de Griekse banken. Waarom? Heel simpel: de Grieken verliezen het vertrouwen in de economische toekomst van hun land. Al weken is hun premier bezig om te zorgen dat de regering financiële steun blijft ontvangen van Europa.

Dat gaat niet heel goed. Europa wil allerlei hervormingen, bezuinigingen en garanties – bijvoorbeeld rond het pensioen- en belastingstelsel – anders krijgt Griekenland geen geld.

Maar de Griekse premier vindt dat zijn land al genoeg heeft geleden, en weigert nog langer aan al die Europese eisen te voldoen, zonder dat daar kwijtschelding van een deel van de schuld tegenover staat.

Gisteren protesteerden duizenden aanhangers van Griekse regering tegen de Europese bemoeienis

Bang voor chaos

Dus komt een zogeheten Grexit steeds dichterbij. Als zowel de Griekse premier als de Europese leiders geen water bij de wijn willen doen, moet Griekenland uiteindelijk uit de euro. En wat er dan zal gebeuren, is moeilijk te voorspellen.

Op de korte termijn gaat dat mogelijk veel chaos opleveren. En daar zijn de Grieken bang voor. Dus halen ze hun geld van de bank om het ouderwets thuis op te bergen. Als de Griekse banken omvallen, hebben ze in ieder geval in onder hun matras nog wat euro’s liggen.

Geen akkoord vandaag

Zoals verwacht is het overleg over Griekse schuldenkwestie in Luxemburg tussen de Eurogroep en Griekenland mislukt. Volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem heeft Griekenland te weinig vooruitgang geboekt.

Maandag komen de regeringsleiders bijeen op een extra Eurotop.

Deel artikel: