Een werkervaringsplek: doen of niet?

Je zoekt werk, maar kan niks vinden? Je bent niet de enige. Daarom kiezen veel jongeren - vaak onbetaald - voor een stage of een werkervaringsplek, terwijl ze al zijn afgestudeerd. Mooi voor je cv, minder voor je portemonnee.

Maar moet je dat nou willen?

Het korte antwoord: ja. Want de arbeidsmarkt voor jongeren is moeilijk en ervaring helpt bij het vinden van een baan.

Ik word hier begeleid en kan het wel op m'n cv zetten.

Fennelien

Fennelien heeft ruime ervaring met werkervaring. "Ik heb de bachelor en master culturele antropologie gedaan en ben inmiddels twee jaar afgestudeerd. Ik ben op zoek naar werk in de ontwikkelingssector en heb nu mijn derde stage/werkervaringsplek in die sector."

Het is lastig om een baan te vinden. "Mijn huidige werkgever deed dit eerst ook niet, maar er zijn heel veel aanvragen voor een werkervaringsplek. Dus toen zijn ze het toch maar gaan doen", zegt Fennelien. Ze vindt dus ook niet dat het probleem bij de werkgevers ligt. "Ik word hier begeleid en kan het wel op m'n cv zetten. Ik hoop dat het later dan genoeg is om wel een baan te vinden waar mensen met ervaring gevraagd worden."

CNV: doen

"Het is een lastig dilemma, maar je moet het zeker doen", zegt voorzitter Michiel Hietkamp van CNV Jongeren. "Als je op de bank blijft zitten, vernietig je je eigen kapitaal. Zonder ervaring krijg je tegenwoordig geen werk, en zonder werk heb je geen ervaring. Dus als het erop aankomt, moet je het doen, vinden wij."

Bij een andere vakbond, FNV Jong, noemden ze het vanmorgen juist uitbuiting. Toch snappen ze daar dat het voor jonge werkzoekenden een optie kan zijn. "Maar let wel heel goed op wát je gaat doen. Als het werk is wat anders gedaan zou worden door een betaalde werknemer, dan moet je een contract krijgen. Anders moet leren centraal staan, moet je worden begeleid en moet je goede afspraken maken over de vergoeding."

Ik kreeg meestal alleen een reiskostenvergoeding.

Daphne

Daphne (24) is afgestudeerd psycholoog en heeft na haar studie meerdere werkervaringsplekken gehad. "Ik kreeg meestal alleen een reiskostenvergoeding." Ze voelt zich niet echt gebruikt. "Dat is wel een zwaar woord. Het is wel je eigen keus en kunt het ook niet doen."

Ze raadt anderen aan om toch te onderhandelen over een normaal inkomen. "Maar ja, je moet toch ergens beginnen."

Als iedereen dat doet...

Maar als iedereen zo'n werkervaringsplek neemt, krijg je wel een probleem. Het is heel simpel, volgens hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp: "Het voordeel van zo'n plek is dat je werkervaring opdoet. Het nadeel: je doet dat ten koste van échte banen, dus als iedereen dat doet, wordt het moeilijker om een baan te vinden."

Officieel mag zo'n werkervaringsplek niet. Als iets lijkt op werk, dan is het dat ook. En dan heb je recht op een contract. Maar het wordt gedoogd, lijkt het.

Je kan je baas natuurlijk voor de rechter slepen, zegt Verhulp. "Dan smeer je 'm een loonvordering aan z'n broek en zeg je: 'Ik werk hier nu een paar maanden, ik heb recht op een paar maanden loon. Bij de rechter maak je kans om zo'n zaak te winnen. Maar bij je werkgever heb je dan natuurlijk wel een probleem."

Deel artikel: