3D-printer helpt bij operatie Siamese tweeling

Een operatie om een Siamese tweeling te scheiden is verschrikkelijk ingewikkeld. Daarom krijgen artsen in China hulp van een 3D-printer, zeggen Chinese media. Artsen maken op basis van scans een model van de tweeling en printen die uit in 3D-vorm. Zo kunnen de artsen zich veel beter voorbereiden op een lastige operatie.

Met behulp van zo'n 3D-model - een soort plastic kloon van de baby's - zijn onlangs twee zusjes van 12 weken oud succesvol van elkaar gescheiden. Die operatie duurde zo'n 5 uur.

Het 3D-model van de tweeling heeft de operatie een stukje makkelijker gemaakt, zegt de hoofdarts. "We kregen zo veel meer te weten over de structuur van de tweeling. Daardoor wisten we ook veel beter waar we precies moesten beginnen." De tweeling ligt ter observatie op de intensive care.

Niet de eerste keer

In de Verenigde Staten maakten ze in 2014 bij een lastige operatie ook gebruik van een 3D-printer. Een baby van twee weken oud had een hartje dat qua vorm wat ongewoon was. De dokters noemden het 3D-model "een soort routekaart".

De laatste Siamese tweeling in Nederland werd geboren in 1954.

Woordvoerder Academisch Ziekenhuis in Amsterdam

In Nederland komen er bijna geen Siamese tweelingen voor, zegt een woordvoerder van het Academisch Ziekenhuis in Amsterdam. "De laatste Siamese tweeling in Nederland werd geboren in 1954 in Leeuwarden, dus we hebben er helemaal geen ervaring mee."

"Hoe gevaarlijk zo'n operatie is, ligt natuurlijk ook aan de omstandigheden", vertelt hij. "Het maakt heel veel uit of ze voor 2 centimeter of met hun hele lichaam aan elkaar vastzitten."

Deel artikel: