Joyce feliciteert iedereen die wél geslaagd is

Hey Joyce, gefeliciteerd met je experiment!

Het begon eigenlijk allemaal als een grap. Nadat de Facebook-tijdlijn van Joyce van Zadelhoff werd overspoeld door examenberichtjes met "geslaagd!", besloot ze zelf ook een bericht te plaatsen: "Yeah, ik ben geslaagd!". Een klein ding: ze had helemaal geen examen gedaan.

Toch kreeg ze tientallen reacties met het welbekende "Gefeliciteerd!". De Facebook-vrienden van Joyce bleken haar leven dus niet zo goed te volgen als verwacht. "Er waren zelfs een een aantal likes van mensen met wie ik wekelijks omga", vertelt Joyce. "Dat vond ik wel jammer om te zien".

Het was dan ook een klein experiment: kijken hoe goed haar vrienden haar echt kennen. Dat bleek dus een beetje tegen te vallen. Ze snapt het ook wel weer, want zelf doet ze het ook wel eens. "Iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan", aldus Joyce.

"Yeah, ik ben geslaagd!"

Toen maakte ze een filmpje, waarin ze aan haar Facebook-vrienden vertelde: "Sorry, ik heb jullie voor de gek gehouden". Die werd vervolgens duizenden keren bekeken. "Dit was echt totaal niet de bedoeling", zegt Joyce. "Maar ik vind het wel leuk om te zien hoeveel aandacht mijn experiment krijgt."

Wat haar conclusie is? Joyce: "Social media is eigenlijk helemaal niet zo sociaal. Wat betekent een gefeliciteerd op social media nou eigenlijk?"

Je zou denken dat Joyce haar Facebook-pagina na dit experiment eens flink heeft opgeschoond, maar dat blijkt niet zo te zijn: ze heeft er juist 150 nieuwe vriendschapsverzoeken bij, van allerlei mensen die ze niet kent. Er kwamen zelfs liefdesverklaringen.

Na even twijfelen heeft ze de nieuwe vrienden toch geaccepteerd. Want, Joyce wil zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken. Ze is namelijk van plan "nog meer mensen te brainwashen" met experimenten in de toekomst.

Wat wil ze dan gaan doen? Dat blijft nog even geheim. Voor nu kan je in elk geval zeggen, dat Joyce haar experiment geslaagd is.

Zelf wil Joyce van Facebook-vrienden gewoon weer echte vrienden maken: "Ik bel iemand veel liever op, of ik ga even langs".

Deel artikel: