Een poster van een van de Pokémon-films

Huib op weg naar EK Pokémon

Huib Buijssen stapt over een paar uur op het vliegtuig naar Milaan. Niet om een weekendje pizza te eten en door de stad te lopen, maar omdat hij een Pokémontrainer is. In de Italiaanse stad wordt namelijk het EK Pokémon georganiseerd.

Spelers van over de hele wereld reizen af naar het internationale toernooi. "Mijn doel is om in ieder geval de top 8 te halen", zegt de twintigjarige Huib. "Dan sta ik in de top zestien van Europa, en dat betekent dat Nintendo mijn reis naar het WK in Denver zou betalen."

Om een beeld te geven van de setting: in Milaan staan straks tientallen tafeltjes tegenover elkaar opgesteld. Via een loting wordt bepaald wie je tegenstander wordt. Het spel wordt gespeeld op de Nintendo DS. De DS's worden via infrarood of bluetooth met elkaar verbonden.

"Vooraf moet je zes Pokémon selecteren, maar in het gevecht mag je er maar vier gebruiken", legt Huib uit. Een beetje alsof je vooraf in iemands kaarten mag kijken, maar niet weet wanneer hij welke in gaat zetten. "Ik noem het altijd een kruising tussen poker, schaken en rock-paper-scissors. Het gaat om kansberekening, strategie en het - tegelijk met je tegenstander - maken van beslissingen."

De Pokémon waar Huib mee aantreedt

Huib noemt zichzelf een reagerende speler. "Ik kijk wat de ander doet en pas mijn tactiek daarop aan. In tennistermen ben ik zeg maar een baseliner, die alles terugslaat."

Hoe bereid je je dan voor op zo'n evenement?

Net als op ieder groot toernooi: trainen, trainen, trainen. "Twee tot drie uur per dag. Ik speel online tegen andere spelers om mijn Pokémon te trainen. En ik kijk naar online tutorials om mijn tactiek te verbeteren."

Ook internationale ervaring is natuurlijk belangrijk. Gelukkig is het niet de eerste keer dat Huib naar het buitenland afreist voor een toernooi. "Ik ben eerder ook in Engeland en Duitsland geweest."

Huib gaat naar het EK Pokémon

Deel artikel: