Medewerkers van de technische recherche bij het lichaam van het slachtoffer

'De onderwereld zit in een nieuwe fase: harder, gewelddadiger'

"Een liquidatie op klaarlichte dag hebben we vaker gezien, maar met basisscholen in de buurt is het wel weer een nieuw dieptepunt." Dat zegt Gerlof Leistra, justitieverslaggever bij Elsevier, over de liquidatie van Lucas Boom in Zaandam.

Volgens Leistra past de liquidatie in de steeds hoger oplopende spanningen in de onderwereld.

Beroepscrimineel

Lucas Boom was een bekende ABC'er, een Amsterdamse beroepscrimineel. Volgens Leistra liep hij al heel lang mee in de onderwereld. Zijn naam dook vaak op als verdachte bij verschillende liquidatiezaken.

De liquidatie was volgens Leistra zeer goed voorbereid. Minstens vier in zwart geklede mannen, met mutsen op en kalasjnikovs in de hand, liepen al schietend op Boom af. De straat lag binnen een minuut vol met hulzen.

Boom kwam niet ver en zakte in de buurt van zijn auto in elkaar. Kinderen van een basisschool zagen het allemaal gebeuren. De schutters reden weg een bruine bestelwagen weg, die later uitgebrand werd gevonden in Amsterdam. Een verdachte is inmiddels opgepakt.

Lucas Boom bekend crimineel

Verrast

Lucas Boom had veel contact met Willem Holleeder. "Hij had vijanden, dat was wel duidelijk", zegt Leistra.

Ondanks de vijanden, was Boom volgens Leistra niet voorbereid op de liquidatie. "Ik denk dat hij totaal verrast was. Anders duik je onder, draag je een kogelvrij vest. Wat je in elk geval niet doet, is je zoontje ophalen van de basisschool."

Een man loopt met een machinegeweer op iemand af die op de grond ligt bij de auto rechts.

Leistra denkt dat de kans groot is dat nieuwe liquidaties volgen. "Als de ene partij een moord heeft gepleegd bij de andere partij, dan komt er wraak", zegt Leistra.

In het criminele circuit wordt volgens hem "ongetwijfeld gespeculeerd over wie hier achter zit en of ze diegene maar niet alvast moeten uitschakelen, uit wraak. Het is heel luguber, maar zo werkt het".

"Waar je een paar jaar geleden op een terrasje kon afspreken met een crimineel, gebeurt dat nu op het kantoor van zijn advocaat. En waarschijnlijk heeft je gesprekspartner dan ook nog een kogelwerend vest aan."

Robert Bas, misdaadjournalist

Wie volgt?

De hele criminele scene is volgens NOS-justitieverslaggever Robert Bas veranderd. "Waar je een paar jaar geleden op een terrasje kon afspreken met een crimineel, gebeurt dat nu op het kantoor van zijn advocaat. En waarschijnlijk heeft je gesprekspartner dan ook nog een kogelwerend vest aan."

"Het is speculeren wie het volgende slachtoffer zal zijn", zegt Bas. "Maar dat er nog meer slachtoffers gaan vallen, dat is duidelijk."

Daar is Leistra het mee eens: "Er staan zoveel rekeningen open, dat je kunt aannemen dat er nog meer om gaan vallen. De onderwereld zit in een nieuwe fase: harder, gewelddadiger."

Deel artikel: