FIFA-voorzitter Sepp Blatter en acteur Gerard Depardieu in mei 2014

Film over FIFA is regelrechte flop

De film United Passions, over het wel en wee bij de FIFA, is niet bepaald met open armen ontvangen. De film was afgelopen weekend voor het eerst te zien in tien Amerikaanse bioscoopzalen, maar bracht daar slechts 600 dollar in het laatje, meldt The Guardian.

En daarmee zijn de geldstromen bij de wereldvoetbalbond - net als in het echt - niet helemaal in balans. De FIFA betaalde namelijk 75 procent van de productiekosten van ongeveer 30 miljoen dollar. Doel was het zwaar beschadigde imago wat op te poetsen.

Maar de Amerikanen slikken de poging tot eerherstel nog niet als zoete koek. Geloofwaardig of niet? Check de trailer:

De film laat periodes zien onder drie verschillende voorzitters: Jules Rimet, João Havelange en Sepp Blatter. Vooral die laatste wordt soms overdreven positief neergezet. Zo zegt Blatter in de film dat we ons meer moeten concentreren op het voetbal bij de vrouwen, terwijl hij in 2004 nog opperde dat dames in kleinere broekjes moeten spelen.

Daarnaast krijgt een onbekende PR-man uitgebreid de tijd om Blatter de hemel in te prijzen bij zijn dochter en wordt de reislustige FIFA-voorzitter in de film neergezet als echte familieman.

Gerard Depardieu

Hoewel United Passions nog voor geen meter loopt, is er wel flink geïnvesteerd in de cast. Zo spelen Gerard Depardieu en Sam Neill respectievelijk de voormalige FIFA-voorzitters Rimet en Havelange. De Brit Tim Roth duikt in de rol van Sepp Blatter.

Ondanks het sterrenensemble op het witte doek voelen de Amerikanen zich nog niet geroepen om de film te bekijken en op IMDb kreeg de film slechts een 2,6. Die harde cijfers werken vooral op de lachspieren:

De film ging vorig jaar overigens al in première, maar is nu pas voor het eerst in de Verenigde Staten te zien. In totaal bracht de film zo'n 178.000 dollar op, weet Bloomberg. En juist nu heeft de FIFA absoluut geen behoefte aan negatieve berichtgeving.

De beerput in voetbalhoofdkwartier Zürich staat al wagenwijd open. Hoge FIFA-officials worden aangeklaagd in een grote corruptiezaak en zelfs Blatter trok vorige week zijn conclusies: de Zwitser stopt na 17 jaar als voorzitter van de wereldvoetbalbond.

Deel artikel: